Kutsehariduskeskuse menukamad on raamatupidaja ja infotehnoloogi eriala

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kutsehariduskeskus. Facebook

Kutsehariduskeskus end tutvustamas. Arhiiivi foto.

Kuigi Haapsalu kutsehariduskeskuses vastuvõtt alles kestab, on kaks eriala juba täis. IT-süsteemide spetsialistiks põhihariduse alusel soovib õppida 32 noort, kohti on 24. Kutsehariduskeskuse arendusspetsialisti Aile Nõupuu sõnul on IT-eriala olnud aastaid kooli populaarsemaid. Täiskasvanute erialadest on menukas raamatupidaja eriala, kuhu on laekunud 33 avaldust 25 kohale.

Aile Nõupuu sõnul aga on võimalik ka neile erialadele veel avaldusi anda 18. augustini. „Alati on nii, et tuleb üksikuid äraütlemisi ja kohti võib vabaneda,” ütles Nõupuu.

Peaaegu täis on abikoka ja üldehituse õpperühmad põhihariduseta või lihtsustatud õppekava järgi õppijaile. Täiskasvanute erialadest on peaaegu täis sadulsepa ja mööblirestauraatori õpperühmad. Sadulsepaks soovib õppida 23 inimest (24 kohta), mööblirestauraatoriks 17 inimest (24 kohta).

Täiskasvanuile on esimest korda avatud koka eriala, sinna on laekunud 11 avaldust (16 kohta).

Aile Nõupuu sõnul tuleb täiskasvanute erialadele soovijaid kindlasti juurde. „Täiskasvanute puhul ongi nii, et osa annavad avalduse kohe vastuvõtu alguses, osa vahetult enne vastuvõtu lõppu,” ütles Nõupuu. Vastuvõtukomisjonid alustavad tööd 18. augustil, aga vabadele kohtadele võetakse õpilasi vastu ka hiljem. Täiskasvanute õppetöö algab alles oktoobris, mõnel erialal ka novembris. Pottsepad ja kangakudujad alustavad veebruaris.

Ühtegi avaldust ei ole laekunud puhastusteenindaja erialale (aiatöö suunaga). Kutsehariduskeskus avab tänavu selle eriala ja see on mõeldud erivajadusega noortele (lihtsustatud õppekava alusel). Aile Nõupuu ütles, et varem õpetas kutsehariduskeskus erivajadusega noortele kodumajandust. Et aga tööturul niisugust ametikohta pole, löödi eriala lahku: kui varem õppisid kodumajanduse erialale tulnud toiduvalmistamist ja puhastusteenindust, siis nüüd saab õppida eraldi abikokaks ja puhastusteenindajaks. Mõlemad ametid on tööturul olemas ja ametimehed nõutud. Lahku lüüa oli eriala mõistlik ka sellepärast, et mõnele, kes ei saa toiduvalmistamisega hakkama, sobib väga hästi koristamine, ütles Nõupuu.

Peale siseruumides koristamise õpivad noored ka aia- ja kojamehetööd. Puhastusteenindaja erialale võetakse vastu kaheksa õpilast. „Lootust ei tohi kaotada, et saame rühma siiski avada,” ütles Nõupuu.

Vähe avaldusi laekub igal aastal ka tisleri erialale, see-eest on tisleriks õppijad Nõupuu sõnul väga motiveeritud ja teadlikud õppijad. Viimastel aastatel tuleb tisleriks õppima järjest ka tüdrukuid.

Läbi aastate menukad erialad

* raamatupidaja (keskhariduse alusel täiskasvanuile)

* IT-süsteemide spetsialist (põhihariduse alusel, ka täiskasvanuile)

* mööblirestauraator (põhihariduse alusel täiskasvanuile)

sadulsepp (põhihariduse alusel täiskasvanuile)

Allikas: Haapsalu kutsehariduskeskus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments