Uusberg andis laulupeole nime

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

laulupidu

Läänemaa laulupeo üldjuht Ulrika Grauberg (vasakul) ja rahvakultuuriedendaja Marju Viitmaa. Foto: Arvo Tarmula

Sel laupäeval, 28. mail täitub Lihula linnusemäe lava Läänemaa laulurahvaga. Kätte on jõudnud Läänemaa laulupidude traditsiooni 120. aastapäeva tähistamine. Rahva ette astub 36 maakonnakoori koos külaliskooridega. Tänavuse laulupeo pealkiri on „Õhtu ilu” ning kunstiline juht Ulrika Grauberg.

Esimest korda peeti Läänemaal laulupidu 1896. aastal Haapsalus. Juubelipidustusest võidakse eeldada, et repertuaari kaunistavad vanaaegsed lood. Läänemaa rahvakultuuri spetsialisti Marju Viitmaa ja Ulrika Graubergi sõnul on aga seekordne kava mitmekesine ja selles on hulgaliselt ka tänapäevaste heliloojate loomingut.

Laulupidu alustatakse Veljo Tormise teosega „Õhtu ilu” ning lõpetatakse rahva armastatud looga „Ta lendab mesipuu poole”. Viimane on Graubergi silmis iga laulupeo kohustuslik osa. Lugude loetelust leiab ka austusavaldusena Cyrillus Kreegile pala „Mu süda, ärka üles”.

Mõte panna laulupeole pealkirjaks „Õhtu ilu” tuli Graubergil  2017. aasta noorte üldlaulupeo repertuaari läbi lauldes. Teda paelus Pärt Uusbergi samanimeline teos oma filosoofilise maailmakäsitusega. Samuti seostus tal pealkiri viis aastat tagasi korraldatud maakondliku laulupeoga, mis leidis samuti aset Lihulas. „Tollal tekkiski õhtu ilu just sel õhtusel ajal, kui koorid laulsid ja päike loojus…” sõnas Grauberg. „Lihulas kahjuks eelnimetatud laulu kuulda ei saa, sest tegu on suhteliselt keeruka looga. Nagu aga näha, on „Õhtu ilu” inspireerinud teisigi heliloojaid,” viitas ta laulupeo avateosele, mis on Tormise kirjutatud.

Kui küsida, kuidas mõjutab laulupeo pealkiri repertuaari, arvab Grauberg, et pealkiri ei ole kuigivõrd dikteeriv. „Õhtu ilu – sinna mahub üldiselt kõik, mis muusikat puudutab. Võimalik, et mõnes osas on laulude valik lüürilisem.”

Graubergi silmis on laulupidude mõte panna Eesti inimesi kokku hoidma ja ühiste eesmärkide nimel tegutsema. „Laulupidu panebki meid ühtviisi mõtlema, olenemata pealkirjast, mis sündmust kaunistab.”

Marju Viitmaa sõnul on laupäeval Lihula linnusemäele oodata umbes 700 lauljat. „Esindatud on kõik kooriliigid ning pidustustest võtavad osa nii Haapsalu puhkpilliorkester, kes esineb enne ühendkoore, kui ka rahvatantsurühm Läki Tantsule, kes täidab aja, mis kulub kooridel lavaliseks liikumiseks.”

Koore saadab ka Läänemaa muusikutest koosnev saateansambel koosseisus Aigar Kõrgesaar (kitarr), Eneken Viitmaa (klaver), Margus Tokko (bass), Mattias Mutso (trummid), Viive Marleen (plokkflööt, kannel), Teele Takjas (viiul), Ketlin Õunap (plokkflööt), Karoliina Huul  (flööt) ja Piia Tomingas (flööt).

Külaliskooridest teevad oma liitumisega au segakoor Endla (Pärnu), meeskoor Runo (Tallinn) ja Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor (Pärnu). Külalisdirigentideks on Pärnust nii Toomas Voll, kes kannab laupäeval teiste seas ette enda kirjutatud koorilaule kui ka Evelin Mei.

„Õhtu ilu” liigijuhid on Pille Saatmäe (meeskoorid), Sirje Kaasik (nais- ja neidudekoorid), Ulrika Grauberg (laste- ja segakoorid) ning Inge Sinimeri ja Kirsti Tammeniit (mudilaskoorid). 

 

Läänemaa laulupidu „Õhtu ilu”

Lihulas laupäeval, 28. mail kell 18

Proovid algavad hommikul kell 10

Rongkäik algab kell 17.30

Laulupeo algus Lihula linnusemäel kell 18

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments