Läänemaalt taotles raha kaks tervishoiu tõmbekeskust

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Esmatasandi tervisekeskuste rajamiseks esitati 9. maiga lõppenud taotlusvoorus kokku 59 investeeringutaotlust 46 piirkondlikust esmatasandi tervishoiu tõmbekeskusest. Läänemaalt oli kaks taotlust. 

„Esmatasandi tervishoiu roll muutub lähiaastatel järjest olulisemaks ja uute keskustega laieneb patsiendi jaoks esmatasandi tervishoiuteenuste valik. Taotluste oodatust suurem arv annab meile kinnitust, et vajadus tulla patsiendile lähemale ja pakkuda talle laiemat valikut teenuseid on üle Eesti hästi vastu võetud,“ ütles sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna nõunik Kaija Lukka. „Perearsti ja -õe kõrval hakkavad uutes keskustes tööle füsioterapeut, koduõde ja ämmaemand ning sõltuvalt kohapealsetest vajadustest ka teisi spetsialiste.“

Järgmise sammuna kontrollib ministeerium esitatud taotluste vastavust nõuetele. Mai lõpuks saavad kõik taotlejad esimese tagasiside ning võimaluse vajadusel taotlusi puuduste kõrvaldamiseks täiendada. Lõplik nimekiri taotlustest, mida hakkab hindama selleks moodustatav komisjon, selgub juuni lõpuks.

Taotlusi hindab komisjon, kuhu kuuluvad terviseameti, Tallinna tervishoiu kõrgkooli, Tartu tervishoiu kõrgkooli, Tartu ülikooli arstiteaduskonna, sotsiaalministeeriumi ja rahandusministeeriumi esindajad. Hindamisse kaasatakse vajadusel nõuandvaid eksperte. „Projektide rahastamise üks olulisemaid eeldusi on see, et keskused peavad olema jätkusuutlikud ja patsientide jaoks kergesti ligipääsetavad.“ sõnas Lukka.

Valikukomisjoni hindepunktide alusel moodustatakse investeeringute kavasse kantavate projektide nimekiri ja see esitatakse valitsusele kinnitamiseks. Kava on planeeritud valitsusele kinnitamiseks saata 2016. aasta sügisel.

Järgneva kaheksa aasta jooksul ehitatakse või renoveeritakse üle Eesti vähemalt 35 tervisekeskust, millest esimesed 15 peavad tööd alustama juba 2018. aastal. Tervisekeskuste loomiseks said toetust taotleda kohalikud omavalitsused, 19 haiglavõrgu arengukava haiglat, perearstid ning eriarstiabi osutajad, kelle ruumides juba täna perearstid töötavad. Taotlusi võeti vastu 21. jaanuarist kuni 9. maini 2016.

Esmatasandi tervisekeskuste rajamisele on ette nähtud kokku 113,6 miljonit eurot, millest 85,2 miljonit eurot tuleb Euroopa Liidu regionaalarengu fondist ja ülejäänud 28,4 miljonit ehk 25% projektide minimaalsest omaosalusest.

Taotluste arv maakonniti

Harjumaa 19 (maakond – 10; Tallinn – 9 taotlust) 

Hiiumaa 1

Ida-Virumaa 8

Jõgevamaa 2 

Järvamaa 3

Läänemaa 2

 Lääne-Virumaa 4

 Põlvamaa 2

Pärnumaa 2

Raplamaa 3

Saaremaa 1

Tartumaa 5

Valgamaa 3

Viljandimaa 3

Võrumaa 1.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tt
7 aastat tagasi

Millised need siis olid?