Sukles vastas Pallase kirjale kurja telefonikõnega

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Helju-Laine Zauram2

Enn Lillemets väidab, et Aita Mölder kasutas Helju Zaurami tervislikku seisukorda ära, et kunstnikult allkiri kätte saada. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnapea Urmas Sukles vastas kunstiühingu Pallas esimehe Enn Lillemetsa avalikule kirjale varahommikuse kurja telefonikõnega.

9. aprillil kirjutas Lillemets Suklesele avaliku kirja (Lääne Elu, 12. aprill), milles seisab, et Aita Mölder ei ole tagastanud kunstnik Helju Sarnet Zauramile ja kunstiühingule Pallas maale, mille on Mölder ära viinud Zaurami kodust. Kirjas on kirjeldatud ka seda, kuidas Mölder käis 19. märtsil Zaurami 94. sünnipäeval temalt Läänemaa haiglas allkirja nõudmas maalide loovutamise kirjale.

Teisipäeva hommikul kella 9 paiku helistas Sukles Lillemetsale ja teatas, et ei ole mõtet tema postkasti edasiste kirjadega koormata, sest linnavalitsus ei saa midagi teha. „Sõimamiseks ei saa seda nimetada, pigem nagu pragamine,” iseloomustas Lillemets Suklese hääletooni.

„Me ei ole juriidiliselt pädevad,” ütles Sukles Lillemetsale varahommikuses telefonikõnes. Sukles lisanud, et Lillemetsal on asjaomases küsimuses õigus pöörduda kultuuriminister Indrek Saare poole, sest nemad on veelgi kõrgemal seisev ametiasutus kui Haapsalu linnavalitsus.

Lillemetsa arvates üritas Sukles sedasi linnavalitsust kõnesolevast situatsioonist tagandada. Saare poole pöördumist lubas Lillemets veel kaaluda. Peale selle heitis linnapea Lillemetsale ette, et Lillemets on asja suure kella külge pannud ja üritab nüüd avaliku kirjavahetuse teel Zaurami maale tagasi saada. Lillemets ütles, et saatis kirja Suklesele, lootes linnapea mõistvat suhtumist ja abi.

Paarkümmend minutit pärast esimest kõnet helistas Sukles taas Lillemetsale ja ütles, et Aita Mölder soovitas Lillemetsal kohtusse pöörduda. Sukles rääkis, et Mölder on pahane, sest Lillemets ei soovi Mölderiga suhelda. „Sel korral oli tema hääletoon veidi leebem,” iseloomustas Lillemets.

See väide tundus aga Lillemetsale kummaline, sest tema on saatnud Mölderile viimase kuuga mitu kirja, millele pole Mölder suvatsenud vastata. Lillemets pole üritanud Möldriga telefoni teel ühendust võtta. „Olen Mölderiga enne esimese avaliku kirja saatmist palju suhelnud, kuid tulutult,” ütles Lillemets. Lillemets saatis esimese avaliku kirja 21. märtsil.

Sukles lisanud, et kui Lillemetsal peaks tekkima veel huvi Mölderiga suhelda, peab ta esmalt pöörduma tema advokaadi poole. „Mölder on sulle advokaadi kontaktandmed edastanud,” öelnud Sukles Lillemetsale.

Lillemets vaidles vastu ja teatas, et temale ei ole Mölder mitte ühegi advokaadi kontakte edastanud.

Lillemetsa järgmine samm Mölderilt maalide kättesaamiseks on pöördumine ERRi uuriva ajakirjanduse saate „Pealtnägija” poole. Kohtusse minekut on Lillemets samuti kaalunud, kuid peab seda liiga kulukaks.

Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir ütles, et on Lillemetsa kirjaga tutvunud, kuid ei pea tõenäoliseks, et seal käis vägisi voodist välja tõstmine ja ratastooliga sõidutamine. „Kui see oleks toimunud vägisi, oleks see juba ka minu kõrvu jõudnud,” sõnas Siir.

Siir lubas vestelda 19. märtsil tööl olnud arstidega ja uurida, mis juhtus. Peaarsti sõnul on haigla Mölderi ja Lillemetsa vaidlusse ebaõiglaselt kistud. „Meil on leping MTÜga Läänemaa Kunstivara maalide hoidmiseks, nende omandiõiguse tõestamine ei ole meie rida,” ütles Siir.

Lillemetsa kinnitusel kuulub kunstiühingule Pallas 109 Helju Sarnet Zaurami tööd, neist 58 asub kunstniku kodus või on Aita Mölderi valduses.

Mölder nimetas Lillemetsa kirja jubeduseks. Mölder kinnitas, et on palganud omale advokaadi, kuid ei olnud midagi enamat nõus kommenteerima. Advokaadi nime Mölder öelda ei soovinud.

 

Kommentaar

Haapsalu ei hakka kohtumõistjaks
Urmas Sukles, Haapsalu linnapea

Me jälgime tegevust, mis toimub Haapsalu linna vapimärgi kavaleri proua Zaurami ümber, sügava murega. Paraku ei ole Haapsalu linn ja linnavalitsus nendes vaidlustes mitte mingi osanik. See, et Enn Lillemets saadab mulle ja ka meediale avalikke kirju teemal, mis ei puutu linnavalitsuse pädevusse, ei ole minu meelest õige ega ka hea toon. Ma olen Lillemetsale ka öelnud, et kui tal on kellegagi probleem, siis Haapsalu linnavalitsus ei saa siin kohtumõistjaks olla. Kui kaks juriidilist isikut omavahel vaidlevad, tuleb pöörduda kohtu poole, kes lahendab Eesti Vabariigis isikute vahelisi vaidlusi. Haapsalu linnavalitsust ei seo ei Aita Mölderi, Enn Lillemetsa ega ka proua Zauramiga ükski juriidiline side, mis puudutab proua Zaurami loomingut. Kui Enn Lillemets saadab avaliku kirja ametiisikule, kellel puudub pädevus probleemi lahendada, on see katse manipuleerida avalikkusega. Kordan veel, et linnavalitsusel ei ole õigust ega alust sekkuda. Ja see ei tähenda, et tekkinud situatsioon meile korda ei läheks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
8 aastat tagasi

Ei huvita! Aga tähelepanuväärne on see, et oma nime all julgeb kommenteerida ainukesena hr Urmas Sukles!

...
8 aastat tagasi

Hea,kui Sukles üleüldse suhtleb?Või parem tõesti vaikigu.

Avalik kiri
8 aastat tagasi

Aga ikkagi lugedes seda juttu siin siis olen pettunud lääne ühskonnakorralduses. Lastakse inimestel advokaatidel ja kohtutel vaielda piiramatult. Asju peaks uurima asjatundjad ehk politsei ning andma materjali kohtule kus osapooled kaitsevad. Hetkel kehtib see kord ainult kriminaalõiguses. Sellne olukord tekitab palju pingeid ühiskonnas ja loob näilise õiglustunde.

Kole logu
8 aastat tagasi

Kuulge tarkpead, mõelge, miks Lillemets ei aja asju ametlikke kanaleid pidi ja kasutab pidevalt avalikku mustamise taktikat. Mees tõlgendab omatahtsi nii Zaurami juttu kui ka Suklesega toimunud vestlust, lahmib laest võetud jutuga Zaurami sunniviisilisest voodist välja ajamisest ja riietamisest ja millest kõik veel. Ja Lääne Elu paiskab selle kontrollimatult avalikkuse ette kui ülima tõe. Kui Pallasel ja Lillemetsal oleks kõik oma dokumendid korras, maalide omandipaberid lauale panna, siis poleks mõtet pidevalt ruuporisse hõigata ja inimeste meelsust kujundada. Väga ennatlik on võtta seisukohta, et Pallas teeb kõike õigesti ja teine pool on paha. Zauram on Haapsalu kunstnik ja mis selles halba… Loe rohkem »

Pallas
8 aastat tagasi
Reply to  Kole logu

Igati nõus! Sellisel puhul antakse asi ikkagi kohtusse, mitte ei materdata inimest läbi mitme ajalehenumbri. Tõesti eemaletõukav. Eriti räige oli esimene artikkel

kamarajura
8 aastat tagasi

Üks on kindel, Zauramit pügatakse igast suunast. Mida suurem lärm, seda suurem hind. Kunstnik ise jääb lõpuks pika ninaga. JOKK. Kui nüüd just mõni pärija kogu jamale kriipsu peale ei tõmba.

cx
8 aastat tagasi

Eesti riigis mõistab õigust kohus.Punkt.

või
8 aastat tagasi
Reply to  cx

jätab õiguse mõistmata, nagu Autorollo juhtum näitab…

imelik
8 aastat tagasi

On Suklese seisukoht! Milleks kallutada ennast Möldri poole kui linn ei puutu asjasse.

AR-le
8 aastat tagasi

Ma küsiks hoopis sedasi – miks linnapea on võtnud enesele kohtuniku rolli? Kui teemat peensusteni ei valda, siis pole ka mõtet õigusmõistja olla.

AR
8 aastat tagasi

Aga milleks linnapea peab kohtunik olema? On olemas teised instansid.

arusaamatu
8 aastat tagasi

Minule jäävad arusaamatuks seesugused linnapea kõned Pallase esimehele. Hr E. Lillemets saatis linnapeale avaliku pöördumise ja selle asemel, et rahulikult ja argumenteeritult anda välja linnavalitsuse poolne pressiteade avalikkusele ja vastata kirjalikult, valas linnapea õli tulle. Äärmiselt labane lähenemine linnapea poolt. Linnapea, selle asemel, et võtta erapooletu seisukoht, on selgelt kallutanud end pr Mölderi poole. Linnapea ülesanne on linna juhtida, mitte laskuda turueide seisusesse.