Promenaadi kalamehed rikuvad heakorraeeskirja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Keskkonnainspektsioon kontrollis ülemöödunud nädalal Haapsalu Promenaadil kahtsada õngitsejat ega tuvastanud ühtegi rikkumist. Rohkem on probleeme kalapüüdjate käitumisega.

Keskkonnainspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Tõnis Ulmi sõnul on inspektorid sel kevadel käinud Haapsalu Promenaadil kalapüüdjaid kontrollimas mitu korda. Ühel päeval võeti ette lauskontroll. „Kontrollisime kokku umbes kahtsada inimest, aga püüdjaid oli seal rohkemgi,” ütles ta. „Mitte ühtegi rikkumist me ei tuvastanud.”

Tasuta ja ilma igasuguse loata võivad õngitseda alla 16aastased ja pensionärid ning kõik, kes kasutavad lihtkäsiõnge. Täiskasvanud tööealine inimene, kellel on peenem püügiriist, näiteks rulliga õng, maksab püügiõiguse eest ühe euro päevas või kolm eurot nädalas. Ulm ütles, et sellistel õngitsejatel oli kõigil vajalik luba. Enamasti jäid konksu otsa särg ja nurg, kes kogunesid ranna äärde, et jõkke minna. Neil kaladel ei ole alammõõtu.
Hea õnne korral võis promenaadilt saada ka vimba või säinast. Selliseid alamõõdulisi kalu inspektorid kalameeste saagi seast ei leidnud.

„Kalad kogunevad rannikumeres ja lähevad sealt jõkke kudema,” selgitas Ulm. „Kaladele meeldib promenaadi kaldarinnatise ääres, sest ehituse ajal seda süvendati.”

Nüüd on kala suuresti juba jões ning massiline kalapüük Haapsalus ja Österbys hakkab läbi saama.

Õngitsejad kalapüügireegleid ei riku, heakorraeeskirja aga küll. „Probleeme on olnud ja oleme seda ka linnapea kabinetis arutanud,” ütles Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman.

Tema sõnul jätab nii mõnigi õngitseja endast prügi maha või käib haljasalal loomulikke vajadusi rahuldamas. „Isegi hommikustele kojameestele on ähvardatud peksa anda ja eelmisel aastal pinke lõhutud,” ütles ta.

Vikmani sõnul on linnavalitsus otsustanud, et Promenaad jäetakse varakevadel, mil turiste seal veel ei liigu, kalameeste pärusmaaks. „On ju tore, kui linn on neile magnet. Selge see, et avaliku korra rikkumist me ei salli, aga enamik neist on korralikud ja mingeid massirepressioone me ette ei võta,” ütles ta.

„Võib-olla peaks sel ajal parkimist vanalinnas teistmoodi korraldama, sest autosid on seal sel ajal küll palju,” lisas ta.

Fotod: Arvo Tarmula
Kalastajad Promenaadil (arvo tarmula) (1)

Kalastajad Promenaadil (arvo tarmula) (2) pissiv poiss

Kalastajad Promenaadil (arvo tarmula) (3) pissiv poiss

Kalastajad Promenaadil (arvo tarmula) (7)

Kalastajad Promenaadil (arvo tarmula) (8)

Kalastajad Promenaadil (arvo tarmula) (9)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kemmerling
7 aastat tagasi

Jutt sellest, et tasulised kemmergud ei kannata koormust välja, on tobe jutt. Pigem on küsimus selles, et hoitakse saladuskatte all infot, kes on nende tualettide haldaja. Ma saatsin jaanuaris 2015 Haapsalu LV-le probleemküsimuse, millele sain vastuseks “Tere, Promenaadi tualetid on linna omad ja neid haldab sellest aastast uus firma. Mis probleemid seal on/olid?”. Siiamaani on probleem sellega, et rahaauk võtab eurosendid vastu küll, aga ust lahti ei krääksuta. Ajab ikka tigedaks küll, kui häda kallal on. Üldse ei vaevuta linna poolt nii delikaatsel teemal korda luua. On ju inimlik, et inimene peab saama tualetti kasutada (ei räägi puu ette või… Loe rohkem »

külastajale
7 aastat tagasi

aga mille poolest see sinu külaline,on parem sellest kalurist,kes võibolla siin terve elu elanud ja ausalt tööd teinud.Kas edukas Põhjamaas saab nii inimesi lahterdada ? Muudame siis põhiseaduse ka ära …

jalutaja
7 aastat tagasi

mina küll pole midagi hullu seal näinud.Inimesed püüavad kala,täitsa tavalised inimesed,nende seas on ka eestlasi.Kõik saavad omavahel läbi.Pole ka mingit suurt prügi ega lärmi.Las inimesed puhkavad ega see elu meil kellelgi meelakkumine siin Eestis pole.Väiksed rõõmud on ka hea !

külastaja
7 aastat tagasi

Promenaadil peaks kalapüügi hoopis ära keelama,promenaad on jalutamise ja ajaviitmise koht,mis seal toimub,on õudne,ämbrid,toolid,kotid ja muu kraam vedeleb ilusal promenaadil ei julge külalisigi sinna viia.Ma ei saa aru, kuidas linnavalitsus seda ei näe. Ja see kolmas pilt näitabgi seda,mis seal toimub.

to sahiib
7 aastat tagasi

mis mõttes teie kalu ? Igameheõigusest ei tea midagi või ?

sahiib
7 aastat tagasi

Keskkonnaamet lõpetage palun see kalade püük meil Haapsalu lahes ära!
Tulevad Tallinnast hordidena ja kohalikukud enamuses venelastest töötud, kellel midagi muud kasulikku teha pole, kui meie kalu püüda.
Mul tulid sügisel Lõuna-Eestist sugulased külla ja käisime mööda Haapsalu promenaadi. Mul oli häbi,sest enamus kalamehi olid venekeelsed ja ropendasid, kusesid puude taga jne.
Sukles rsk magad või???

Medja
7 aastat tagasi

kala on seal praegu lademetes…’ega debiilikud ei saagi ju midagi …ainult kinuvad…särg,säinas,koger,,,kui oled osav siis 25 jg,mõne tunniga pole problemo…

To indreko
7 aastat tagasi

See pilt on lihtsalt labane, ei muud.

jah
7 aastat tagasi
Reply to  To indreko

aga niimoodi avalikus kohas polnud sul kuseda labane?

juss
7 aastat tagasi

A miks nad merde ei kuse? Basseini lasevad kõik, aga merde ei julge!

jah
7 aastat tagasi

vbl paneks ajutise tualeti siis sinna kuskile?