HÕFF käis Läänemaa koolides tuuritamas

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

HÕFF Helmut Jänes Arvo TarmulaHÕFFi programmi koostaja Helmut Jänes rääkis Läänemaa koolinoortele, mis asi on õudusfilm ja kuidas seda tarbitakse. Foto: Arvo Tarmula.

Haapsalu Õudus-ja Fantaasiafilmide filmide festivali HÕFF meeskond käis sel nädalal Läänemaa koolides festivali filme tutvustamas.

HÕFFi meeskond käis festivalist rääkimas Läänemaa ühisgümnaasiumis, Haapsalu põhikoolis, Risti põhikoolis ja Noarootsi gümnaasiumis.

„Kolmes koolis oleme ka varem käinud, nüüd soovime ka Risti kooliga sidemed sisse seada,“ ütles programmi koostaja Helmut Jänes.

„Läänemaa HÕFFi tuuri eesmärk oli aprilli lõpus toimuvat festivali tutvustada ja filmidest rääkida – nii nendest, mis sel aastal programmis kui ka õudus- ja fantaasiafilmidest üldisemalt,“ selgitas Jänes.

HÕFFi kavasse valiti sel aastal aga spetsiaalselt ka üks noortefilm „Kurjuse kangelased“. Film räägib kolmest noorest, kes lähevad õppima uude kooli ja nagu mõnikord juhtub, satuvad seal vanade olijate põlu alla.
Aritz, Estebian ja Sara panevad seljad kokku, et enda eest seista, terror aga ei lõpe. Siis otsustavad nad kasutusele võtta juba karmimad abinõud, nimetavad end kurjuse kangelasteks ja mis edasi saab, näeb juba kinosaalis.

Filmis põimuvad hiilgavalt pinge, põnevus, paeluvad tegelased ja ootamatud lahendused, mis teevad sellest filmist meisterliku lavastuse. See on suurepärane vägivalda, nooruse teadmatust ja lubatu-lubamatu piiril käimist käsitlev debüütfilm Hispaania režissöörilt Zoe Berriatualt, mis pälvis 2015. aasta Just Filmil ka noortezürii eripreemia.
Pärast filmi toimub koolivägivalla teemal arutelu ja vestlus MTÜ Peaasi esindajaga.

„Meie eesmärk on muidugi kasvatada uut festivalipublikut, tutvustada ja näidata neile häid õudus, fantaasia- ja kultusfilme, mida telekast ja kinos ei näe. Festivali pool programmi on küll õudusžanrist, aga mitte selline õudus, mida tavaliselt selle all silmas peetakse. Õudusfilm on väga lai mõiste. Me tahamegi nende filmide näitamisega kasvatada publiku maitset,“ selgitas Jänes.

Esimest korda HÕFFi ajaloos on koos GoBusiga käima pandud ka projekt, et noored väljastpoolt Haapsalut spetsiaalse HÕFFi bussiga festivalile ja tagasi saaksid.

HÕFF toimub Haapsalus 29. aprillist kuni 1. maini.

HÕFFi loojateks ning korraldajateks on Haapsalu linn, Haapsalu Kultuurikeskus ja Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival (PÖFF).

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments