Pallas nõuab Haapsalu kunstniku töid tagasi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_4229

Läinud laupäeval andis Aita Mölder Helju Zauramile allkirjastada paberi, mille järgi annetab kunstnik oma tööd MTÜ Kunstivarale. Foto: Arvo Tarmula

 

Kunstiühing Pallas nõuab Haapsalu kunstikoguja Aita Möldri käest tagasi kunstnik Helju Zaurami maale, mis kuuluvad väidetavalt ühingule.

Tartus tegutseva Pallase kunstiühingu esimehe Enn Lillemetsa väitel kinkis Zauram 2005. aastal Pallase kunstiühingule üle saja töö. Lillemets ütles, et töid valiti koos kunstnikuga 2005. aastal kunstniku kodus kahel korral põhimõtte järgi, et kunstniku igast loomeperioodist midagi oleks annetatu seas. Zaurami 109 annetatud tööd moodustavad Pallase ühingu kunstikogust pisut alla poole. Osa Zaurami töid on juba viidud Tartusse, 64 tööd asub nimekirja järgi aga veel Haapsalus.

Kasutas kaitsetut inimest

Lillemetsa sõnul on Mölder nii Pallasele kingitud kui ka Zauramile kuuluvaid maale kunstniku kodust ära viinud, kui palju ja mida täpselt, pole tal teada. Vähemalt osa aga peaks Lillemetsa sõnul olema eksponeeritud Haapsalus De la Gardie lossi õendushoolduskeskuses.

Pallasele kuuluvate maalide pöördel peab olema kirjas kuuluvus ja kinkimise aeg. Peale selle on Lillemetsa sõnul kadunud üks Zaurami eriti väärtuslikke maale, mis toodi teiste seas Tartust Pallase kogust 2012. aastal Haapsallu näitusele. Lillemetsa sõnul on Mölder 1922. aastal sündinud Zaurami „kaitsetut olukorda” ära kasutanud.

Lillemets ütles, et on Möldri käest kunstitöid suusõnal tagasi küsinud, kuid asjata, nüüd saatis ta Möldrile nõudekirja. Kirja koopia said Haapsalu linnapea Urmas Sukles, EELK piiskop Tiit Salumäe, Läänemaa haigla juhataja Tõnis Siir ja Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau. Nii jõulist käiku põhjendas Lillemets sellega, et teisiti enam ei saanud – lootus kunstitöid tagasi saada kippus luhtuma.

„Oleksime pidanud seda ammu tegema, aga ei tahtnud tüli. Lootsime, et ta annab maalid tagasi,” ütles Lillemets. Ametlikku käiku ei ole Lillemets oma nõudele seni andnud ja loodab, et Mölder kirja peale maalid tagastab.

Lillemetsa sõnul võiks Helju Zaurami tööde hind kunstiturul olla 400–500 eurot, kallimate oma kümme korda kõrgem. See aga on hinnanguline, sest kunstiturg sõltub paljudest asjaoludest, näiteks sellest, kui palju ühe või teise kunstniku loomingut turul parasjagu liigub.

Pole vägisi viinud

Aita Mölder ütles, et ei saa aru, mis alusel nõuab Lillemets temalt Zaurami töid. „Tõendagu juriidiliselt, siis vaatame edasi,” ütles Mölder.

Mölder ütles, et tegi 2013. aastal Zauramile ettepaneku, et too annetaks tema kaudu Haapsalu linnale oma loomingut, mida eksponeeritaks teiste nimekate kunstnike kõrval De la Gardie`s. Zauram olnud sellega nõus ja Mölder viinudki maalid kunstniku kodust lossi.

Mölder ütles, et Zauram annetas 2013. aastal talle 14 õli- ja pastellmaali. „Helju on need tööd mulle andnud. Vägisi ma midagi ära viinud ei ole,” kordas Mölder.

Kuidas sattusid Haapsalu linnale annetatud maalid Möldri MTÜ omandusse, jäi arusaamatuks.

Möldri sõnul pole Lillemets tema käest midagi tagasi küsinud. Et tal aga annetuse kohta ühtegi dokumenti ei olnud, koostas ta paberi, millel on kirjas, et Helju Zauram annetab oma kunstitööd MTÜle Kunstivara, et neid eksponeeritaks De la Gardie`s. Tööde hulka ja nimekirja paberil siiski ei ole. Allkirja võttis Mölder paberile Zauramilt läinud laupäeval, Helju Zaurami 94. sünnipäeva peol. Küsimusele, miks ta koostas dokumendi alles kolm aastat pärast annetuse saamist, vastas Mölder, et igaks juhuks.

Kõik kingiks saadud 14 tööd on Möldrile kuuluva MTÜ Kunstivara arvel nagu ka kogu ülejäänud kunst, mis on lossis: ühtekokku ligi sada annetatud kunstiteost.

Läänemaa haigla juhataja Tõnis Siir ütles, et MTÜ Kunstivara ja SA Läänemaa Haigla vahel on sõlmitud hoiuleping, mille järgi on sihtasutus eksponeeritud kunstiteoste hoidja.

„Kokku on lepitud, et sihtasutus kohustub esemeid hoidma ja eksponeerima De la Gardie mõisahoones,” ütles Siir.

Leping on tähtajatu, allkirjastatud 2013. aasta märtsis.

Lääne Elu tuvastas, et De la Gardie lossis on eksponeeritud tõepoolest 14 Helju Zaurami pastell- ja õlimaali 1960.–2000. aastaist, kolme maali pöördele on märgitud kuuluvus Pallasele 2005. aasta 14. aprillist. Selle alla aga on märgitud kuuluvus MTÜle Kunstivara 2013. aasta 19. aprillist.

Möldri sõnul mõtles kunstnik ümber ja annetas kord juba Pallasele annetatud pildid talle ehk siis talle kuuluva MTÜ Kunstivara kaudu Haapsalu linnale. Kurioosumina on vähemalt kahe lossis eksponeeritud õlimaali omanik aga ka Pallas: Zaurami „Lilled” (1979) ja „Ülekasvanud lilled” (1980) on nii Kunstivara kui ka Pallase registris.

Hiljaaegu 94aastaseks saanud ja juba mõnda aega haiglaravil viibiv Helju Zauram luges Pallase nõudekirja läbi, kirja koopia oli ka temale adresseeritud, ja ütles, et temal on kogu asja kohta „nii äkitselt” midagi väga raske ütelda. Oma sõnul on ta kinkinud oma töid nii Pallasele kui ka Möldrile, mida täpselt ja millal, ei osanud eakas kunstnik ütelda.

„Mina ei ole oma pilte loonud sellepärast, et nende üle kiseldaks. Mina olen loonud nad ilu pärast,” ütles Zauram.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Toetan Aitat!
8 aastat tagasi

Igati nõus eelmise kommentaariga. Aita töö tulemusena on ilmunud Helju Laine Zaurami kohta raamat, palju näitusi ja muud toetavaid tegevusi. Väga piinlik ja uskumatu intriig on käima tõmmatud. Helju Lainele jõudu, jaksu vastu pidada ja tervist eelkõige!

Häbi teil olgu!
8 aastat tagasi

Vaat see on küll inetu, mis siin kommentaariumis tehakse. Aita on ainuke inimene Haapsalus, kes on hoolitsenud Haapsalu ja Läänemaa kunstnike hea käigukäigu eest ja teinud seda alati tasuta ning missioonitundega. Kui maalide hoidmise asjaajamises võibki olla puudujääke, siis see ei tähenda, et Aita oleks läinud pahatahtlikult Zaurami juurde ja need tööd endale “varastanud”. Hukkamõistjad võiks tähele panna, et need maalid ei ole mitte Aita, vaid mittetulundusühingu käes ja mittetulundusühingu nimes üks tähelepanuväärne sõna – mittetulundus. Ega siis maalid pole Aita omad ja tema sellest mingit kasu saa. Aita MTÜ roll ongi meie oma kunstnike loomingut hoida meie oma linnas,… Loe rohkem »

VAU
8 aastat tagasi

Vaid vaata Sa; kui mitu nägu-näkku naeratajat, kui mitu grimassöörlast selja taga, ego-kade uss hinges, väits püsti peos, lähemale hiilimas…!

Limpass
8 aastat tagasi

Varsti tuleb näitus Aita pinnal asuvas viinapoes. Kuu galerist laseb oma galeriisse teha viinapoe, siis ei ei ole tegemist just kõige altruistlikuma kultuuri”kandjaga”.

Katrin
8 aastat tagasi

Annetaks tema kaudu Haapsalu linnale… Mis skeem see veel on? Mölder on vanainimesele häbematult tünga teinud. Pilte saaks lossis eksponeerida ka ilma tema kaudu linnale annetamata.

PinkPlonk
8 aastat tagasi

Proua Mõlder oskas tabada momenti, ega ta proua Zaurami maale ometi maha müü, ega ju ? 🙁

jaa-jah
8 aastat tagasi

ja nii kahjuks on.et rahalõhn teeb tublist aita-aitajast, isetust iseka vanamuti. meenutuseks : vene muinasjutt KULDKALAKESEST ja ahnest eidest. enam tuttav ja “tere” ,olla ei taha.JA NII LIHTNE ONGI–glamuuri nimel–kaotada eneses OLLA INIMENE. ma ei saa aru, miks?

Spetsialistid
8 aastat tagasi

vaadaku MTÜ Läänemaa Kunstivara raamatupidamine üle . Mis tal seal arvel on kui üldse on .

jääteemeister
8 aastat tagasi

Siin on tunda raha lõhna…

pealtnägija
8 aastat tagasi

Läinud laupäeval andis Aita Mölder Helju Zauramile allkirjastada paberi, mille järgi annetab kunstnik oma tööd MTÜ Kunstivarale.

Kohal olid veel Haapsalu Püha Johannese koguduse õpetaja Tiit Salumäe, Forograafid Arvo Tarmula, Tiiu Kammiste.

Aita Mölder pidi Helju Zauramile viis korda selgitama milleks seda allkirja vaja on.

nojah
8 aastat tagasi
Reply to  pealtnägija

selles eas inimene on kergesti manipuleeritav.

VAU
8 aastat tagasi
Reply to  nojah

Kas sa nojah mõistad, manipuleerid, sa oled idu korda viis….