Aprilli algul korraldatakse Haapsalus 10 km maanteejooks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsdalu 10 km maanteejooks arvo tarmula (30)
Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa kergejõustikuklubi korraldab 2. aprillil 10 km maanteejooksu. Registreerimine on alanud. Oma osavõtust on teatanud Eesti talviste B klassi meistrivõistluste jooksude kahekordne võitja Grete-Liis Atonen, kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Nool ja mitmed teisedki.

Seoses sellega, et jooks on juubelihõnguline, oli plaan kõiki lõpetajaid medaliga autasustada. Kuigi vastavat raha pole veel koos, pole seda mõtet maha maetud, selle nimel töö käib. Tahaks loota, et see üllatus saab siiski teoks.

Haapsalu maantejooksul on üsna pikk ajalugu. Esimesed jooksud ümber Valgevälja karjääri toimusid juba 70ndate lõpus „Lääne Kaluri“ korraldusel. Hiljem on neid võistlusi korraldanud vabrik „Sulev“ ja rahvaspordiklubi „Haapsalu“. Nende jooksude pikkus jäi kusagile 9 km kanti. Kahjuks pole nende jooksude arvu fikseeritud.

2006. aastal pikendati rada staadionile, et tuleks täpselt 10 km täis. I korda toimus IAAFi mõõdistaja poolt mõõdistatud rajal jooks 14. IV 2006. a. Sellest ajast peale peetakse ka kõigi aegade edetabeleid nii täiskasvanutele kui noortele. Meeste rajarekord kuulub Sergei Tšerepannikovi nimele ajaga 32.12, naiste oma Jekaterina Patjuki nimele- 35.47, noormeeste oma Marti Medarile- 34.09, neidude oma Anastasija Skatškole- 43.06.

Aasta-aastalt on kasvanud osavõtjate arv, kui algaastatel oli ainult mõnikümmend osalejaid, siis tunamullu jõuti sajani, mullu 108ni. Põhiline juurdekasv on toimunud meeste arvelt, ka naiste osakaal on tasapisi kasvanud, kuid noorte arv teeb kahjuks vähikäikku.

Mullu osales ainult 5 noormeest ja 5 neidu. Sel aastal loodaks noorte suuremat osavõttu. Kõikidele Läänemaa koolidele on kutsed välja saadetud.

Tegelikult see 10 km ei tohiks kelleski hirmu tekitada. Aegade jooksul on osalenud mitmeid 12 aastasi poisse ja tüdrukuid. Ka neidude rajarekordi omanik oli püstitamise ajal ainult 13 aastane. Kui rajarekordid kuuluvad vabariigi parematele, siis osalejate enamuse moodustavad nn rahvasportlased, kelle ajad jäävad napilt alla tunni.

Endel Susi

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments