Toomas Hendrik Ilves: paremäärmuslus kinnitab tugevalt kanda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Toomas Hendrik Ilves. Foto: Joanna Jõhvikas

Toomas Hendrik Ilves. Foto: Joanna JõhvikasToomas Hendrik Ilves. Foto: Joanna Jõhvikas

President Toomas Hendrik Ilves ütles intervjuus Eesti Päevalehele, et praegu näeme mitmes riigis radikaalsete, populistlike jõudude tõusu ja kui see jätkub, siis mõne aasta pärast võivad nad moodustada valitsuse.

Ilves ütles, et praegune olukord soodustab äärmuslike jõudude kasvu ja on näha, et ka Eesti ei erine teistest riikidest.

"Meilgi kinnitab paremäärmuslus tugevalt kanda. /…/ Aga tõsi on, et meie imago, Eesti kui tubli, liberaalse, avatud ja salliva riigi maine on tublisti kahju saanud," nentis Ilves.

Kas paremäärmuslased Eestis ka võimule tulevad, sõltub Ilvese sõnul kõigist teistest erakondadest, olgu nad siis valitsusliidus või opositsioonis.

"Me näeme ju kodanike õigustatud ja põhjendatud ootust, et valitsus ja parlament reageeriksid otsustavalt kriisidele – olgu see euroala või rändekriis või hoopis julgeolekukriis. Kui harjumuspärased erakonnad seda ootust ei täida, vaatavad kodanikud mujale, kus kõlab otsustav retoorika, olgugi et selle taga on ebareaalsed ja ebaeuroopalikud lahendused. On meie kõigi vastutus, et seda ei juhtuks."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pole vaja
8 aastat tagasi

oma vastutust meie kaela veeretada, samuti armatamise ja toomärastamise eest

Aadu
8 aastat tagasi

Kus seda paremäärmuslust Eestis näha saab?

eks
8 aastat tagasi
Reply to  Aadu

armal

2.kodanik
8 aastat tagasi

Kui praegune olukord soodustab äärmuslike jõudude kasvu, siis võiks president tegeleda vahelduseks enesekaemusega ja otsida selle olukorra tekkimise põhjuseid. See, kui aeg-ajalt maa alla vajutakse ja itaallastele lennuluba ei anta, ei ole küll adekvaatne käitumine.

vastupidi
8 aastat tagasi

vasakäärmused, ehk sotsid ja reform on vihaõhutajad.

President levitab rahvaviha
8 aastat tagasi

Teine saladus, mida vaja juhtimise eduks, seisab selles, et suurendada rahva puudusi, harjumusi, kirgi, ühiselu reegleid sel määral, et keegi enam segaduses korda ei suuda leida ja inimesed üksteist enam ei mõista. Ühtlasi tuleb külvata lahkhelisid kõikides erakondades, lahutada kõik kollektiivsed jõud, mis veel ei taha alistuda, võtta isiklikult algatuselt julgus, mis võiks kuidagi segada meie asja. Ei ole midagi hädaohtlikumat isiklikust algatusest: kui ta on geniaalne, võib ta enam korda saata kui miljonid inimesed, kelle keskele meie külvasime riidu. Meil on vaja anda gooide kasvatusele selline suund, et juba enne ettevõtete alustamist, mis nõuavad algatust, neil käed langeksid lootusetult… Loe rohkem »

Jeva
8 aastat tagasi

Huvitav miks Supermaario juudaliberalismi ja pangaorjuse korraldajaid korrale ei kutsus. Need teevad meie rahvale palju rohkem kurja. Ikka ja jälle on meie hädades süüdi keegi teine. Küll kommunistid, küll 700 aastane orja öö mis tänaseni kestab, küll natsi saksamaa, küll igasugu muu äärmuslus.