Madison: Ilves peab tagastama turismiarenduseks saadud 190 000 eurot

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

EKRE Varblas ja Tõstamaak (andrus karnau) (3)

Jaak Madisson leiab, et Toomas Hendrik Ilvese sõnad läänelikust kultuurist ja väärtustest olid vaid õõnsa tünni kõmin. Foto: Andrus Karnau

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsiooni liige Jaak Madison on seisukohal, et äsja ametist lahkunud president Toomas Hendrik Ilves peab tagastama EAS-ilt turismi arendamise toetuseks saadud 190 000 eurot – samuti tuleks kaaluda juhtumiga seotud riigiametnike sobivust oma ametikohale.

"President Ilves rääkis oma ametisoleku ajal pidevalt vajadusest liikuda läänelike väärtuste ja lääneliku poliitilise kultuuri poole," ütles Madison pressiteate vahendusel. "Sel nädalal sai kinnitust, et need sõnad olid vaid õõnsa tünni kõmin. Praktikas käitusid nii Ilves kui ka tema kamraadidest kõrged riigiametnikud põhimõtte järgi, et loll on see, kes riiki ei lüpsa."

"Kui Ilves soovib, et lääne poliitiline kultuur ei muutuks meil samasuguseks negatiivse tähendusega mõisteks nagu 'demokraatia' on muutunud Venemaal, peaks ta riigi toetuse oma "turismitalule" tagastama. Samamoodi nagu seda teevad kõik ettevõtted, kes EAS-i toetuse tingimusi rikuvad," märkis Madison, kelle sõnul on eriti kahetsusväärne, et Ärma talu JOKK-skeem loodi kõrgete riigiametnike kaasabil.

"Nagu meedia on juba osutanud, paistavad skeemi tagant presidendi ja toonase EAS-i juhi ja praeguse riigikogu kantselei direktori Maria Alajõe soojad suhted," märkis Madison. "Vassimiskahtlus on langenud ka praegusele EAS-i juhile Hanno Tombergile, kelle eestvedamisel varjati neli aastat avalikkuse eest hoitud otsust, et Ilves pääseb toetuse tagasimaksmisest."

Madison leidis, et Alajõe ja Tomberg peaksid võtma vastutuse ning tõsiselt mõtlema, kuidas nad Eesti riigiametnike mainele tehtud kahju heastavad.

EAS esitas OÜ-le Ermamaa tagasinõude summas 19 039 eurot, kuna Ilves ei soovinud jätkata toetuse eest rajatud Ärma talu sihipärast kasutamist ehk turismi viljelemist. Ilves on tagasinõude riigile tasunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
7 aastat tagasi

Sedakorda on Madisonil õigus. Aga lõualotiga päss ei teinud ka siis teist nägu kui selgus, et rahvas on kinni maksnud tema talu prügikotid ning peldikupaberigi. Mõttetu päss.

huvitav
7 aastat tagasi

oleks teada, mida eelmine kommentaar tähendab. Kuidas tuleks asjast aru saada. Selle riigi kodanikuna tahan ma teada kuidas asi oli ja kui seadus on selline, et peab tagasi maksma, siis nii ka olgu. Keegi pole selles süüdi kui president ei suuda turismiga tegeleda. Ennegi on juhtunud, et äriplaan luhtub.Ajakirjanikud võtke suurelt ette ja tehke meile kogu rahvale lõplik tõde avalikuks.

...
7 aastat tagasi

See teema jätke rahule.

igatahes
7 aastat tagasi

suller kuubis

einoh
7 aastat tagasi
Reply to  igatahes

sulev kuubis

arvamus
7 aastat tagasi

Kui tavainimene teeb EAS-i toel ettevõtte ja see ei suuda nõutud eesmärki teenida, siis tuleb toetus tagasi maksta. Kui Ilves tegi turismitalu ja seda käima ei saanud lükata- tuleb samuti tal saadud toetus tagasi maksta. Seda enam, et maksis maksumaksja kulul iseendale üüri. Ebaõiglus ja ebavõrdsus sellisel juhul, kui ei maksa tagasi.