EAS toetab Dirhami ja Sviby sadama arendamist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Dirhami sadam. Foto Urmas Lauri

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas toetada 11 väikesadama arendamist kahe miljoni euroga, toetuse saajate hulgas on ka Dirhami ja Sviby sadam.

Toetuse abil täiendatakse Eesti väikesadamate võrgustikku, aastaks 2020 luuakse kokku ligi 20 uut töökohta ja nii uutesse kui ka olemasolevatesse sadamatesse lisandub kokku 114 uut külaliskohta.

AS Saarte Liinidele kuuluv Sviby väikelaevasadam saab toetust 200 000 eurot. Selle eest ehitatakse 37,1 meetri pikkune kai-kaitsemuul ja süvendatakse sadama akvatooriumi, et sinna pääseksid ka kuni 2,7 m süvisega väikelaevad. Kai-kaitsemuul tagab sadamas olevatele väikelaevadele kaitse lõunatuulte ja lõunasuunast lähtuva lainetuse eest. Pärast kai-kaitsemuuli ehitamist saab kaiga risti rajada 8-10 täiendavat väikelaevade peatuskohta.

Mellson Grupile kuuluv Dirhami sadama sai toetus 199 979 eurot. Selle eest rajatakse sadamasse 145 meetri pikkune idakai, mis toob juurde 41 kaikohta, sealhulgas 20 kohta kuni 18 meetri pikkustele ja 21 kohta kuni 10 meetri pikkustele alustele. Idakai suurendab ka sadamabasseini ohutust ning pakub sadamas viibivatele alustele kaitset põhjatuulte eest.

EASi juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul on toetuse eesmärgiks aidata kaasa tervikliku väikesadamate võrgustiku loomisele Eesti rannikul, kus sadamateenuste kättesaadavus on tagatud iga 30 meremiili tagant. „Sellise tihedusega sadamavõrgustik võimaldab harrastusmeresõitjatel mõistliku pikkusega päevateekonnaga Eesti vetes liikuda nii, et oleks võimalik sadamas ööbida,“ selgitas Harjo.

„Lisaks sadamavõrgustiku tihedusele on oluline külastajatele kõikide vajalike teenuste olemasolu sadamas, mis ühelt poolt meelitaks alustega saabujaid sadamasse jääma pikemalt kui üks öö ning teiselt poolt tooks piirkonda maismaad pidi saabuvaid külastajaid,“ lisas Harjo.

Kokku saab toetust 11 sadamat: Tallinnast idapoole jääval põhjarannikul toetatakse Hara, Kaberneeme, Eisma ja Narva linna sadamaid. Tallinnas toetatakse Kakumäe sadamat ja Lennusadamat ning linnast läänepoole jääval põhjarannikul Dirhami ja Alliklepa sadamaid, Pärnus Pärnu Jahtklubi jahisadamat, Vormsil Sviby väikelaevasadamat ja Saaremaal Triigi väikelaevasadamat.

Väikesadamate võrgustiku väljaarendamise toetust kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments