Keskkonnainspektsioon alustas lihatööstuse vastu haldusmenetlust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Reostatud kaevuvesi 001 (urmas lauri) (2)

Rannarootsi lihatööstus peab biopuhasti nõuetele vastavaks viima. Foto Urmas Lauri

Keskkonnainspektsioon alustas haldusmenetlust Rannarootsi lihatööstuse vastu, keda naaber süüdistab oma kaevavuvee reostamises.

Rannarootsi lihatööstus peab oma biopuhasti, mille koormus on liiga suur, nõuetega vastavusse viima.

Keskkonnainspektsiooni Läänemaa osakonna juhi Tõnis Ulmi sõnul kinnitasid ka nende võetud proovid tervisekaitseameti proovide tulemust, et Kirimäe Tõnu talu salvkaevu vesi on reostunud ja joogiks kõlbmatu.

Ulm lisas, et proovid näitasid kaevuvees orgaanilist reostust. „Aga me ei saa öelda, et kaevuvee reostamises on süüdi lihatööstus,” ütles ta.

Reostusallikaks võivad olla nii lihatööstuse biotiigid kui ka taluõuel asuvad kasutuses olevad kuivkäimlad – mõlemal puhul on resotusnäitajad samad. „Kuigi kuivkäimlad on peremehe sõnul olnud seal juba 50 aastat, võib maapind olla ajapikku reostunud ja muutus endast märku anda alles aastate pärast,” selgitas ta.

Ümbruskonna teistes taludes on puurkaevud ja nende kohta pole Ulmi sõnul keskkonnainspektsioonile kaebusi laekunud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ee
8 aastat tagasi

Küll sa Henri tead ikka “väga hästi. “

Henri
8 aastat tagasi

Mis kuradi biopuhasti…reovesi lastaske otse loodusesse. Ja välikäimlad on inimestel olnud ammustest aegadest aga pole elus kuulnud, et see nüüd kaevuvett reostab. Kas LE toimetuses ka keegi ära ostetud, et sellise lause kokku pani.