UURING: Enamik Eesti inimesi on arstiabi kvaliteediga rahul

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

arstid operatsioonil arvo tarmula

Uuring näitas, et enamik Eesti inimesi on arstiabiga rahul, aga muret teeb neile pääs eriarsti jutule. ARVO TARMULA

Eesti elanikest 73% peab arstiabi kvaliteeti heaks ja 42% on rahul arstiabi kättesaadavusega. Enim ollakse rahul hambaarsti, pereõe ja perearsti teenusega, selgus täna sotsiaalministeeriumis tutvustatud uuringust „Eesti elanike hinnangud tervisele ja arstiabile 2015“.

„Suurem osa Eesti elanikest hindab meie arstiabi kvaliteeti heaks ja see näitaja on püsinud kuue viimase aasta jooksul ühtlaselt kõrge. Arstiabi on Eestis tõepoolest maailmatasemel ja väga suur roll on selles perearstidel. Patsientide usk perearsti on varasemaga võrreldes märgatavalt tõusnud,“ ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Keskmisest enam annavad arstiabile positiivse hinnangu 15–19- ja 60–74aastased, peamiselt Lõuna- ja Lääne-Eesti inimesed.

Eesti inimestele teeb muret eeskätt eriarstiabi kättesaadavus. Sellega seoses on probleeme olnud 18% inimestel, kes on viimasel aastal eriarsti külastanud. 2014 oli rahulolu eriarsti kättesaadavusega 43% ja mullu 42%. Varem on rahulolu eriarstiabi kättesaadavusega jäänud vahemikku 43–55%. Probleeme on kogenud eelkõige Põhja-Eesti (sh Tallinna) elanikud.

Ossinovski sõnul mõjutavad suhtumist eriarstiabi kättesaadavusse põhjendamatult pikad järjekorrad. "Inimene, kes tõesti vajab kiiresti eriarstiabi, ei tohi oodata nädalaid järjekorras. Meil on jätkuvalt probleeme ülepaisutatud järjekordadega, sest puudub ühtne registreerimissüsteem, patsiendid teevad topeltbroneeringuid ja eriarstide vastuvõtul käivad need, kelle tervisemure saaksid kiiresti lahendada ka perearstid," selgitas ta.

Ministri sõnul aitab arstiabi kättesaadavust parandada perearstide vastuvõtuaja pikendamine hilisele pärastlõunale ja õhtupoolikule, leevendust toob kavandatav täiskasvanute hammaste parandamise programm koos hambaravi lisahüvitisega. Arstiabi kättesaadavuse parandamine on seotud ka e-tervisega: tööle tuleb panna digiregistratuur, digisaatekiri ja e-konsultatsioon. 

77% Eesti elanikke on viimase aasta jooksul pöördunud oma mõne arsti poole. Enim ehk 62% inimesi külastas perearsti. Eriarsti juures käisid viimase aasta jooksul 42% vastanuid. Hambaarsti külastab soovitusliku sagedusega (kord aastas või sagedamini) 40% elanikke.

Iga-aastase uuringu tellib sotsiaalministeerium ja haigekassa. Uuringu teostas TNS Emor.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maali
8 aastat tagasi

mina pole kummagagi rahul….. niikaua,kui tervisehäda vöimaldab veel minna tallinnasse eriarstile ja häda kannatab kuid oodata,pole hullu…. jamad hakkavad sealtmaalt,kui tekivad liikumis-ja transpordiprobleemid,sest kohapealsete arstide kvalifikatsioon ja hoolivus jätab kövasti soovida…. ja muidugi see,et suur osa erialasid on siitkandist ammu lahkunud! inimene,kes elab tallinnas vöi tartus ehk ongi köigega rahul.ka see,kes käib kord aastas perearstil nohu ravimas….. aga kui tekivad tösised tervisehädad ja arsti juures käimiseks on vaja läbida üle 200 kilomeetri,siis on vist lihtsam kodus surma oodata?

xerxes
8 aastat tagasi

Arstiabi kättesaadavus on eri asi kui kvaliteet.

maali
8 aastat tagasi

minu käest pole keegi küsinud!!!

Vanamees
8 aastat tagasi

Mina olen täiesti rahul, nii oma perearsti kui ka eriarstidega. Ainult kiidusõnad neile!

täna Kanal 2-s
8 aastat tagasi

esitati sama küsimus. Rahul oli veerand vastanutest ja mitterahul kolmveerand…

Rahul
8 aastat tagasi

ikka, kui hing sisse jäänud. Surnud ju vastata ei saa.

Karla
8 aastat tagasi

Uuring võib näidata nüüd kahte asja. Esiteks võib ta näidata seda et asi on niivõrd peetis et rahvas on tänulik kui üldse arsti juurde pääseb ja on sellegagi rahul is on , kuhu sa pääsed ja paremat ei tea tahtagi. Liivaannuse juurde ei taha nagu ka veel minna. Kuid uuring võib tähendada ka seda et elu on lill ja pensionäridel on kõik hambad ilusti suus ja elavad tervena kuni 100 aastaseni ja on riigile kormaks. Paraku on see reaalsus ikka see esimene variant paraku. See uuring ikka selle suuna pealt et – “Suur leenin sa oled nii üllas, aus, tark… Loe rohkem »

uuring
8 aastat tagasi

kus kitsed kärneriteks