Saarte Hääl: plii tapab saare kotkaid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Merikotkad Heltermaal. Foto: Urmas Lauri

Merikotkad Heltermaa sadama lähistel. Foto: Urmas Lauri

Saaremaalt saadeti Eesti maaülikooli uurida seitse lõpnud merikotkast, kelle hukkumise põhjuseks oli ilmselt pliiga saastunud ulukiliha söömisest saadud mürgistus, kirjutas Saarte Hääl

Eesti maaülikooli doktorandi Madis Leivitsa sõnul on linnud suure tõenäosusega surnud siiski seetõttu, et on toitunud pliid sisaldava laskemoonaga kütitud ulukitest. Leivitsa arvates oleks plii akumuleerumine toiduahelas ennetatav, kui jahinduses kasutataks ainult pliid mittesisaldavat moona. “Paraku on nii, et kütitud loomadest jõuab arvestatav osa inimeste oma toidulauale ja nii satub plii ka inimese organismi.”

Leivitsa sõnul on merikotkaste arvukus nii kogu Eestis kui ka Saaremaal kasvamas. “Kuigi merikotkaste arvukus on stabiilne, kuuluvad need linnud endiselt esimesse kaitsekategooriasse, kuna on meie tingimustes ohustatud.”

MTÜ Kotkaklubi esindaja Renno Nellise andmeil võib Saare maakonnas praegu elada 60–70 paari merikotkaid.

„Seda, millist laskemoona kasutada, reguleerib seadus,“ ütles Saarte jahimeeste seltsi tegevjuht Ive Kuningas. „Kuna suur osa merikotkaste surmadest oli tingitud sellest, et kotkad toitusid tinahaavlitega kütitud veelindudest, ei tohi veelindude küttimiseks enam pliihaavleid kasutada. Loodan, et Saaremaa jahimehed on seaduskuulekad. Samas ei ole pliid sisaldavat laskemoona keelatud kasutada sisemaal küttimiseks. Kui need merikotkad on surnud pliimürgistusse, küllap on nad siis toitunud ka ulukitest.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments