Sel nädalavahetusel peetakse Haapsalus kolmandat korda Šoti päevi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Torupillimängija Philip Barlow ja Briti suursaadik Christopher Holtby (paremal) urmas lauri Torupillimängija Philip Barlow ja Briti suursaadik Christopher Holtby (paremal). Foto: Urmas Lauri

Šoti kultuuripäevade keskseks teemaks on šoti luuletaja Robert Burns, kelle 256. sünniaastapäev on tuleval esmaspäeval, 25. jaanuaril. Šoti kultuuripäevadega üritatakse talvisesse Haapsallu inimesi ja melu tuua.

Kultuurikeskuse direktori Gülnar Murumäe sõnul on šoti päevadel on Haapsalu kultuurielus oma kindel koht olemas. Nii nagu ka jaanuari algul peetaval vene laadal ning suvisel Itaalia veinipeol.

Kahe eelneva aastaga on Haapsalus šoti päevade tegevuskava paika loksunud.

Esimesel õhtul, nagu ikka, mekitakse jooke, teisel päeval mängitakse jääkeeglit ning peetakse Robert Burnsi sünniaastapäevapidu ning kolmandal päeval loetakse tema luulet.

Haapsalu kultuurikeskuse juhi Gülnar Murumäe sõnul on reede õhtuks on välja kuulutatud viskikoolitus-pimemaitsemine.

Laupäeval võib torupillimängu ja kiltides mehi kohata Haapsalu mitmes kandis – Väiksest viigist Jaani kiriku ja kultuurikeskuseni.

Laupäeva ennelõunal kell 11 algab Pitsikeskuses tartankanga tutvustus ja müük, toimub šotipärase rõivastuse demonstratsioon ja korraldatakse tartankanga töötuba. Üleval on näitus „Šoti tartan“.

Keskpäeval algab Väikesel viigil jääkeegliturniir. Avamängus läheb Briti suursaatkonna võistkond vastamisi Haapsalu linnavalitsusega. Võistlus tõotab tulla põnev, sest praegu on seis viigiline – esimesel aastal võitis Haapsalu, mullu võtsid britid revanši. Matšile järgneb rahvaturniir, kus saavad osaleda neljaliikmelised võistkonnad. Jääkeeglis kaasalöömine on tasuta ja registreeruda saab kohapeal.

Kell neli pärastlõunal algab Jaani kirikus St Andrews'i ülikooli Madrigali grupi kontsert. Esitamisele tuleb šoti helilooja James MacMillani looming ja šoti rahvalaulud. Kaastegev Ilona Aasvere.

Kell viis õhtul linastub kultuurikeskuses film „Macbeth“. See on Shakespeare'i surematul teosel põhinev paeluv pilguheit 11. sajandi Šotimaale, kus on truudust ja alatust, kirge ja surma.

Kell seitse õhtul algab kultuurikeskuses šoti pidu.

„Sel aastal ei ole me seda piduliku õhtusöögi vormis kavandanud,“ selgitas Gülnar Murumägi.

Sissepääs peaomajja maksab kohapeal piletit ostes 15eurot, eelmüügist saab pileti lunastada 10 euroga. Musitseerib The Midgies Ceilidh Band Šotimaalt. „Keilitantsud, kohvikus šoti toidud, loterii, Šoti viskide tutvustus ja degustatsioon,“ kirjeldas Murumägi.

Kes soovib, saab 14 euro eest ette tellida kolmekäigulise õhtusöögi. Šoti kuulsaima poeedi Robert Burnsi auks korraldatatakse õhtusööke juba 214 aastat. Õhtusöögid on kõikjal maailmas sarnased – alustatakse supiga, seejärel on kord haggise käes, mida serveeritakse koos kartuli- ning kaalikapudruga, söömaaja lõpetab magustoit Purjus kaer viski-meekastmega (Cranachan). Nagu sellisel pidusöömaajal kombeks, mängitakse torupilli, lauldakse oodi haggisele, öeldakse tooste, loetakse luuletusi, tantsitakse keilitantse ning lauldakse koos.

Pühapäeva keskpäeval algab Beguta taimetoidukohvikus Robert Burnsi luule maraton, kus loetakse ette Burnsi eesti keelde tõlgitud loomingut.

Esimestel Šoti kultuuripäevadel märtsis 2014 ütles linnapea Urmas Sukles, et šoti päevi peetakse Haapsalus veel vähemalt kaks korda, sest just niikaua kestab veel Suurbritannia suursaadiku Christopher Bruce Holtby ametiaeg Eestis. Seega peaksid tänavused Šoti päevad olema viimased.

„Ma ei saa seda väita, et seekordsed šoti päevad on viimased, kuid see on tõsi, et suursaadiku ametiaeg lõpeb sel aastal,“ ütles Murumägi täna Lääne Elule. Millised võivad tulevase suursaadiku plaanid Haapsaluga olla, seda ei tea ju veel keegi.


Šoti viskid

1909 kehtestas Briti valitsus seaduse, et Šoti viskit tuleb nii destilleerida kui ka laagerdada Šotimaal. Šoti viskisid destilleeritakse enamasti kaks, harva ka kolm korda. Need peavad olema valmistatud Šotimaal ja küpsema vähemalt kolm aastat tammevaadis. Kui segatakse kokku viskit eri vaatidest, siis pudelile tuleb märkida kõige noorema segu vanus. Kokku on Šotimaal viis viskipiirkonda: Highland ehk mägismaa, Lowland ehk madalikualad, Islay, Speyside ja Campbeltown.

Jääkeegel

Jääkeegli kodumaaks arvatakse olevat Šotimaa, sest sealt on tänapäevani säilinud 16. sajandist pärit keeglikivid, esimesest kirjalikud märkmed jääkeeglimängust pärinevad 16. sajandi keskpaigast. Esimene jääkeegliklubi asutati 1838. aastal Edinburgh'is. Šotlased tegid mängu tuntuks kogu maailmas. Tänapäeval on jääkeegliklubisid paljudes Euroopa riikides.

Tartan

Tartan tähendab ruudumustrit, kus eri värvi kangakiudude põimimisel tekkinud ruudud moodustavad omakorda teatud vahemaa tagant korduva mustri. Tartanit seostatakse enamasti Šotimaaga, klannidega. Eestlastel on oma tartanimuster, mille kinkis meie riigile 2005. aastal Eesti aukonsul ja Šotimaa ettevõtja Iain Lawson. Eesti rahvustartanis on kombineeritud Eesti lipuvärve sini-must-valget Šotimaa kuninglikult lõvilipult laenatud punase ja kuldsega.

Haggis

Šotlaste tuntuim roog on haggis, mis on leidlikkuse ja kokkuhoiu sümbioosina tekkinud hõrgutis. Haggis on täidetud lambamagu, mille täidise moodustavad lambarupskid, hakitud lambaliha ning see tehakse veelgi suupärasemaks rohkete vürtside ja maitseainetega. Ja seda rooga oskab imehästi valmistada aastaid Tallinnas Šoti klubis kokana töötanud praegune hiidlanna Heli Hahndorf, kelle haggist on haapsallased ka varem maitsta saanud.


III Šoti kultuuripäevad Haapsalus

Reedel, 22. jaanuaril

  • 19.00 Viskikoolitus-pimemaitsemine vinoteegis Mulliga ja Mullita (Karja 16a). Koolitust viib läbi Aare Karolin. Osalustasu 20 €. Osalemiseks helistada tel. 50 19666 või kirjutada aare@joogikoolitused.ee

Laupäeval, 23. jaanuaril

  • 11.00 Tartankanga tutvustus ja müük Pitsikeskuses (Karja 25). Šotipärase rõivastuse demonstratsioon. Tartankanga töötuba. Näitus "Šoti tartan".
  • 12.00 Jääkeegel (curling) Väikesel Viigil. Suurbritannia saatkond vs Haapsalu linn ja võistlus. 4 liikmeliste võistkondade registreerimine peep.aedviir@haapsalulv.ee
  • 16.00 St Andrews´i ülikooli Madrigali grupi kontsert Jaani kirikus (Kooli 4). Esitamisele tuleb šoti helilooja James MacMillani looming ja šoti rahvalaulud. Kaastegev Ilona Aasvere. Sissepääs vaba annetus.
  • 17.00 Film "Macbeth" Haapsalu kultuurikeskuses (Posti 3). Pilet 4 €. "Macbeth" on lugu kartmatust sõdalasest ja innustavast juhist, kelle hävitavad põhjatu auahnus ja põletav kirg. See on Shakespeare'i surematul teosel põhinev paeluv pilguheit 11. sajandi Šotimaale, kus on truudust ja alatust, kirge ja surma.
  • 19.00 Šoti pidu Haapsalu kultuurikeskuses. Pilet eelmüügis Piletilevis 10 €, kohapeal 15 €. Musitseerib The Midgies Ceilidh Band Šotimaalt. Keilitantsud, kohvikus Šoti toidud, loterii. Šoti viskide tutvustus ja degustatsioon Tridensilt. Õhtujuht Jürgen Rooste. Kohtade broneerimine tel. 472 4480. Võimalik ette tellida kolmekäiguline õhtusöök: a´ 14,00 €

Pühapäeval, 24. jaanuaril

  • 12.00 Robert Burnsi luule maraton Beguta Taimetoidukohvikus (Kalda 4). Üheskoos loetakse ette Robert Burnsi eesti keelde tõlgitud loomingut. Korraldajad: Haapsalu kultuurikeskus, Eesti Šoti Kultuuriselts, Haapsalu linn, Suurbritannia suursaatkond
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments