0

Lugeja küsib, jurist vastab: mida teha, et ei juhtuks libedusest põhjustatud õnnetusi

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

 

Lugeja küsib: Meie töötaja tuli laohoonest ning sisenedes kontorihoonesse libises uksepakul ja kukkus, vigastades tõsiselt parema jala põlve. Uksepakk ei olnud kõrge. Õnnetuse põhjustas ootamatu libedus, millega töötaja arvestada ei osanud ja seetõttu ka kukkus. Mida me saame teha, et selliseid õnnetusi ei juhtuks.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna nõustamise osakonna juhataja Rein Reisberg: Talvisel ajal võivad muutuda ohtlikuks ka need kohad liikumisteedel, mis soojal ja kuival aastaajal on ohutud. Kui väljas liikumisel oleme harjunud, et külma ilmaga või lumesaju järgselt on teed libedad, siis hoonetesse sisenemise ja väljumise kohtades ei osata libedust oodata.

Nii nagu liiklusavariid juhtuvad sageli ristmike läheduses, kus autod pidurdavad ja kiirendavad, nii on inimeste liikumisteedel ootamatult libedad kohad, kus inimesed enne hoonesse sisenemist jalgu trambivad ning riietelt lund maha raputavad. Libedad võivad olla nii välistrepid, uksepakud kui ka põrand ukse läheduses. Välistreppidele koguneb lisaks sadanud lumele ka sellel liikujate kaasakantud lumi.

Libedusele võib kaasa aidata ka trepi kattematerjal, mille valikul pole tihti arvestatud meie talviseid tingimusi. Trepp, mis suvel ei põhjusta libisemist, võib talvel olla ebameeldivalt libe. Kõige rohkem pakuvad ootamatusi uksepakud, eriti kui need on metalliga kaetud. Sile metallpind muutub külma ja märjaga väga libedaks ning kitsale metalliga kaetud uksepakule astudes on libisemine lihtne juhtuma. Ootamatut libedust esineb ka hoones sees välisuste läheduses. Jalatsitega tuuakse väljast kaasa lund või pori, mis põrandale sattudes muudab need märjaks.

Kuna ka liikumisteed on osa töökeskkonnast, peab tööandja tagama nende ohutuse. Väljas olevate liikumisteede libeduse tõrjeks on erinevaid võimalusi. Näiteks sagedasem koristamine sõltuvalt ilmastikust ning killustiku, liiva või soola puistamine libisemise vähendamiseks. Metalliga kaetud uksepakkude puhul on kõige tõhusam nende katmine mittelibiseva materjaliga, kuid seejuures tuleb jälgida, et kate ise ära ei libiseks. Puhastada tuleb ka uste ette paigaldatud reste, sest lund täis saanud restid tekitavad resti kohale jäätunud lumekihi ning eriti libedad on sel juhul metallrestid. Hoonesse on välisukse juurde soovitatav paigaldada põrandakatted (näiteks porivaibad), millel on võimalik jalanõusid puhastada ja nii vältida lume sattumist põrandale. Põrandakatted peavad olema piisavalt suured, et neil saaks jalgu pühkida ja asetsema kohas, kus tavaliselt liigutakse.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz