10

Vallavanemad arutavad homme suurvalla tegemist

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Jüri Ott (2)

Kullamaa vallavanem Jüri Ott. ARVO TARMULA

Läänemaa vallajuhid kogunevad tuleval nädalal Altmõisa külalistemajja, et arutada Lääne maavanema ideed maakonnasuurusest omavalitsusest. Esimest korda kuulsid vallavanemad Neeme Suure plaanist sel nädalal omavalitsusliidu koosolekul.

Lääne Elu küsitletud omavalitsusjuhid olid Suure idee asjus esialgu küll pigem skeptilised. Vaid Kullamaa vallavanem Jüri Ott pidas suurvalla mõtet mõistlikuks juhul, kui ühinemine on vabatahtlik.

„Miks mitte. Võib-olla on see õige, kui arvestada meie pisikest rahvaarvu. Kas on ikka mõtet hoida küla mõõtu valdasid? Lõpptulemus võiks olla suur ja tugev vald, kus läheb elu paremaks, või ei lähe ta vähemalt halvemaks,” arutles Ott.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles pidas suurvalla ideed tooreks. „Sellised suured asjad ei saa käia kodanikualgatuse korras. See peab tulema ülaltpoolt,” ütles Sukles.

Sukles arvab, et ei ole mõtet ühinemishüsteeriat üles kütta. „Ridalaga ühinemine saab teoks, tuleb siis juurde Martna või keegi muu. Lääne-Nigula puhul ma kahtlen. Vormsiga võiks nalja pärast liituda,” ütles Sukles.

Vormsi vallavanem Tanel Viks pelgab, et suurvallas hakkab senisest suuremat rolli mängima erakonnapoliitika.

„Praegu pole väikestes valdades volikogu liikmete erakondlikul kuuluvusel suurt tähtsust. Kardan, et suure valla puhul hakkavad otsustamisega tegelema poliitikud ja kohalikud asjad jäävad kõrvale,” ütles Viks.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus märkis, et suurvalla ideed peab arutama. „Jälgida tuleks aga, et lõpuks ei juhtuks nii, et ühte suurt omavalitsust ei teki, aga ülejäänud liitumised lähevad samuti untsu,” ütles Lõhmus.

Martna vallavanem Tiiu Aavik ütles, et suurvalla idee on nii „äkisti ja uudne”, et vajab laagerdamist. Üks, mis tuleks läbi mõelda, on osavaldadega seonduv. Maakonnasuuruse valla ainus pluss on Aaviku sõnul suurem investeerimisvõimekus.

„Rohkem ma esialgu plusse ei näe,” märkis Aavik.

Ka pole Aavik kindel, kas suur vald suudab olla nii paindlik kui väike vald, näiteks teede puhastamisel.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Àra ùldse
Àra ùldse

…..soni. Nàiteks Ridala,Vormsi ja Lààne-Nigula saavad ùksi hàsti hakkama…

lodja mari
lodja mari

Maksumaksjal pole vaja sponsoreerida jätkusuutmatuid valdasid ! Maakonnast saab üks vald.

Jä pärastile
Jä pärastile

Miks sa arvad, et linnahärrade ukse taga? Võib juhtuda, et linnahärrad hakkavad hoopiski maameeste uksi kraapima.

Ja pàrast
Ja pàrast

…hakkate,mùts nàpus kàima linnahàrrade ukse taga palumas, kui on tarvis kuhugi investeerida vòi midagi otsustada ?? See on lihtsalt mònede poliitikute soov koondada vòim ja raha oma kàtte, et siis pàrast valitseda ja jagada. Omadele. Pealegi pole praegustel vallajuhtidel mandaati liitmist otsustada,sest enne eelmisi valimisi seda rahvale ei lubatud.

elanik
elanik

„Sellised suured asjad ei saa käia kodanikualgatuse korras. See peab tulema ülaltpoolt,” ütles Sukles.

Kalle
Kalle

Sojuz ne rusimõh…….Kes siis Eesti rahvas on, mittekeegi? Sellised asjad otsustatakse ikka rahvahääletuse teel.

lään
lään

Mina olengi nõus! (hakake varsti kiruma). Riigi poolt tuleks naksti ära teha, 15 valda maakondade piires ja asi korras.Elanike arvu arvestades valitsemisstruktuur paika ja TÖÖLE!!! Need väikesed vallad oma vallamajadega on minevik ja ebavajalikud. Spetsialistid ja noored õppimisvõimelised inimesed vallavalitsustesse. Pole tähtis, kellegi onupoeg olla või parteipiletit omada.

No
No

õige!

Unesnôiduja
Unesnôiduja

Muidugi, muidugi, kiskuge aga igaüks eri suunas. See ju nii omane meile, juba muinasajast saadik! Läänlased ei suuda ealeski ühes liivakastis mängida.

tuleks
tuleks

saata oma vikingid rootsi, ehk saab sealt ka tüki maad juurde ja westland überalles luua

wpDiscuz