Last füüsiliselt nuhelnud lapsevanemad said ise karistada

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Lastekaitse liit

Tänavu oktoobril jõudis lõpule kaks kriminaalasja, mis algatati lapse vastu käe tõstnud täiskasvanute kohta.

Esimene lugu juhtus peaaegu aasta tagasi, mullu 11. detsembril, kui kella 19.30 ajal tungis T-K. M Läänemaal ühe korteri lastetoas kallale oma 11aastasele pojale. Ta lõi kriminaalmenetluses tuvastamata jäänud esemega ühe korra vastu lapse vasakut põlve

T-K. M peab selle teoeest maksma tuleva aasta 13. aprilliks riigituludesse 500 eurot.

Teine lapse löömise vahejuhtum leidis aset mullu 6. detsembril kella 12-13 paiku Läänemaa ühes külas. Siis lõi SR oma 11aastast poega elektrifööni juhtmega tuharate ja jalgade piirkonda.

SR tunnistas end süüdi ja kahetses oma käitumist. Kriminaalasjas esindas alaealise kannatanu huve vallavalitsuse sotsiaalnõunik.

Prokurör lõpetas kriminaalasja oportuniteedimäärusega ja määras SRile karistuseks 90 tundi üldkasulikku tööd. See tuleb ära teha tuleva aasta 1. aprilliks.

Tulevast aastast hakkab kehtima uus lastekaisteseadus, mis sätestab, et keelatud on lapse hooletusse jätmine, lapse vaimne, emotsionaalne, kehaline ja seksuaalne väärkohtlemine, sealhulgas lapse alavääristamine, hirmutamine ja kehaline karistamine; samuti lapse karistamine mis tahes muul viisil, mis ohustab tema vaimset, emotsionaalset või füüsilist tervist.

Praegu kehtivas lastekaitseseaduses puudub selge lapse kehalise karistamise keeld, uus seadus ütleb selge sõnaga, et lapse kehaline karistamine on keelatud.

Uus seadus paneb kõigile asutustele ja isikutele, kes lastega kokku puutuvad, ennetustöö kohustuse. See tähendab, et last ohustavaid olukordi tuleb märgata piisavalt varakult ja neile kiirelt reageerida ning pakkuda last ja peret toetavaid tegevusi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mida asja
8 aastat tagasi

mind kasvatati vitsaga ja tutistamisega ka minu sõpru 90 ndate alguses. olin ka jube pätt. aga karmide meetmetega kasvatades on saanud minust viisakas seaduskuulelik mees kes suudab oma asjadega hakkama saada. täna päeva lastest saavad sel moel mingid memmekad kes ei suuda ise oma lahinguidki varsti pidada. kahju et valitsus tahab eesti ühiskonna nii ära pedereerida nagu nendi endiga tehtud on

Kurb
8 aastat tagasi

See nn laps (13-17) võib teinekord kümmekorda hullem sadist olla kui täiskasvanu, mida siis see nn seadus teha lubab ?! Erikool, vangla ja isegi politsei noomimist võib laps ahistamisena tõlgendada? Mida teha kui selline kaebaja on ise suur ahistaja?!

jah
8 aastat tagasi

aga kes kaitseb täiskasvanut alaealise terrori eest?

Lapsevanem
8 aastat tagasi

Mulle tundub, et kõige rohkem alavääristavad lapsed ise üksteist. Huvitav, kas seoses uue seadusega hakatakse lastevanematele õppepäevi korraldama, kuidas oma lapsi kasvatada sõnakuulelikeks riigikodanikeks ilma karistamata. Kui praegused lapsed saavad täiskasvanuks, kas siis keelatakse ka täiskasvanute karistamine. Igaüks tehku, mis tahab – karistada ei tohi.

no
8 aastat tagasi

vanemad saavad selle seadusega hakkama , aga kuidas riik ja omavaltsused, eriti koolid, kus laps peab tassima rasket ranitsat, kuulama õpetajate pilkeid ja alavääristusi ning saab suvalisi hindeid olenevalt õpetaja tujust.