Uuring: lapsed liiguvad väga vähe

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Eksteermsport (6) (1024x683)Koolipäevadel liigutab ennast piisavalt vaid neljandik lastest. Foto: arhiiv

Tartu Üikooli kehakultuuriteaduskonna uuringu kohaselt on laste liikumisaktiivsus isegi väiksem kui täiskasvanutel ja 80 protsenti õpilasi liigub päevas vähem kui tund aega, vahendab BNS Eesti Päevalehte.

Liikumistunnistus annab laste aktiivsusele puuduliku hinde, sest kõigest alla viiendiku kooliealisi on kehaliselt iga päev vähemalt tund aega aktiivsed. Uuringust selgus, et umbes veerand seitsme- kuni 13-aastaseid lapsi liigutab end nii palju, kui peaks.

Uuringu käigus kandsid 613 last nädal aega spetsiaalseid liikumismonitore, millega selgitati välja, kui palju nad päevas liiguvad ning monitorid näitasid laste liikumisaega ja selle intensiivsust. Soovitatavalt võiksid nad päevas mõõduka kuni suure intensiivsusega liikuda vähemalt 60 minutit ning see aeg võib koguneda eri kehalistest tegevustest, näiteks liikumis- ja spordimängud, matkamine, rattaga kooli sõitmine, kehalise kasvatuse tunnis ja trennis osalemine.

Uuring näitas, et koolipäevadel liikus kõikidest lastest piisavalt ainult 24 protsenti, seejuures olid poisid aktiivsemad kui tüdrukud. 1. ja 2. klassi õpilastest liikus koolipäevadel piisavalt 29 protsenti, aga 4. ja 5. klassi õpilastest juba ainult 17 protsenti.

Haridus- ja teadusministeerium hakkab analüüsima, kas ja kuidas on mõistlik kehalise kasvatuse ainekava ümber korraldada, nii et see suurendaks laste spordilembust ja -harrastust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments