Noarootsi sai nüüdisaegse metsatee

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

IMG_5265Seenemetsa teeSeenemetsa tee. Foto: Arvo Tarmula

Neljapäeval andis tee-ehitusfirma Timberston Ehitus OÜ riigimetsa majandamise keskusele (RMK) üle äsja rekonstrueeritud Seenemetsa tee Noarootsi poolsaarel.

Läänemaa metskonna metsaülema Tanel Ehrpaisi sõnul võeti tee rekonstrueerimine ette, sest varem puudus korralik ligipääs Einby küla lähistel paiknevale riigimetsale. RMK hallata on Noarootsis 430 hektarit metsamaad. Rajatud tee lihtsustab tunduvalt hooldusraiet, metsa kokku- ja väljavedu ning parandab metsapõlenguil eeldusi tulekustutuseks.

„Suurim võit tuleb eelkõige aja ja raha kokkuhoius,” lausus Ehrpais. Timberston Ehituse juhatuse liige Mart Tilk, kes oli samuti tee üleandmisel, kinnitas, et tee vastab kõigile projektis nõutud tingimustele.

Tee rajamisel paigaldati kaks kihti kruusa. Üks neist on 30sentimeetrine loodusliku kruusa ja teine 10sentimeetrine purustatud kruusa kiht. Kihtide vahel kasutati ka geotekstiilset kangast, mis takistab kihtide segunemist ja väldib hiljem tee vajumist. „Nelja ja poole meetri laiune metsatee kannab 52tonnist palgikoormaga veokit, ilma et tee kuhugipoole variseks või rööpasse vajuks,” rääkis Tilk. Teekate koos muldkehaga peab vastu pidama vähemalt 30 aastat, plasttruupide eluiga on 50 aastat.

Seenemetsa tee lõpus paikneb suur ringtee, kus saavad järelhaagisega metsaveokid tagurdamata ümber pöörata. Tee keskelt äärte poole on kallak kolm protsenti, et üleliigne vesi ära voolaks. Uut teed ääristavad sügavad kraavid, mis erisuunalisi kaldeid ja teetruupe kasutades vee settebasseini juhivad. Basseini saab metsapõlengu korral kasutada veevõtukohana. Truubid on palistatud erosioonitõkkemattidega, et vältida liiva pudenemist truubi otstesse. Hiljem kasvab rohi läbi mati ja takistab erosiooni, tutvustas Ehrpais teed.

Ehrpais ei lase end häirida jutust, nagu paistaks rajatud tee põhjendamatult laia koridorina keset inimtühja metsa. „Kõik on veel värske ja harjumatu. Mõne aasta pärast on kraavid mururohelised ja puud teele lähemale kasvanud,” selgitas Ehrpais.

Seenemetsa tee rekonstrueerimise tellis RMK, projekteeris Hetver OÜ ja ehitas Timberston Ehitus OÜ. Järelevalve eest vastutas Peeter Lond. Tee maksumuseks kujunes 67 600 eurot. RMK tellimusel ehitatakse sel aastal Läänemaal 17 kilomeetrit metsateid kogumaksumusega 380 000 eurot. Üle Eesti valmib tänavu 489 kilomeetrit metsateid.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments