Hiiumaa haldusreform viis meeleavalduseni

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kärdla ja Kõrgesaare ühinemine kaks aasta tagasi on toonud tüli majja ja homme tuleb Kärdla linna keskväljakul meeleavaldus, et toetada Hiiu vallavolikogus algatatud umbusaldushääletust vallavanema Georg Linkovi suhtes, vahendab BNS Postimeest.

Perearst läks ära, apteek pandi kinni, vallavanem kangutab koolidirektorit ning asutuste juhtimine viidi Kõrgessaarest Kärdlasse. Selline on seis vähem kui kahe aasta eest Kärdla linnaga ühinenud endises Kõrgessaare vallas.

Meeleavalduse korraldab Loode-Hiiumaa  Külade Selts ja endise Kõrgessaare valla Lauka kooli lapsevanemad.

Viimane  piisk hiidlaste karikas sai järjekordne näide sellest, mis juhtub, kui väike omavalitsus ühineb suuremaga. Kärdla linnas on umbes 3000 elanikku, sellal kui endises Kõrgessaare vallas tuhande ringis. Et säärane haldusreform üldse teoks saaks, muutis keskvalitsus seadust nõnda, et saartel saaks ühineda ka need omavalitsused, millel pole ühist piiri. Nii lahutab Kärdlat ja Kõrgessaare piirkonda praegugi Pühalepa vald.

Ühinemise innukas toetaja oli toonane regionaalminister Siim Kiisler, kes kuulub Linkoviga samasse parteisse, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL). Ühinemisentusiastid lubasid kõrgessaarlastele senise elukorralduse säilimist ja paranemist ning rahvaküsitluse võitsidki napi häälteenamusega ühinemise pooldajad.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Idee
8 aastat tagasi

Martna, Nõva ja Hanila võiksid liituda Setumaaga

sorts
8 aastat tagasi

lääne-nigula peaks ühinema ruhnuga,saaks merepiiri juurde…

Teadja
8 aastat tagasi
Reply to  sorts

Ära krt anna meie hulludele juhtidele ideid ,nad suruvad selle läbi kah veel 😀

saareriik
8 aastat tagasi

Hiiumaa-Saaremaa ühinegu omavahel,nad oskavad ju nii mönusalt üksteist aasida,ja ei takista vallid ei takista kraav…

ahhaa
8 aastat tagasi

Läänemaal annaks samuti varieerida,kui Ridala ühineks Lihulaga ja Noarootsi Martnaga,vahemaad on ju läbitavad.Hanila ikka Saaremaaga,eks!?Palju ühinemisi ja ümbertegemisi veel ees ootab,kui rahvaarv peaks kahanema?

Karl
8 aastat tagasi
Reply to  ahhaa

Kui Haapsalu kõrvale jätta on läänemaal 12 tuhat inimest. Ehk nüüd välja pakutud alampiiri järgi 5 tuhat elanikku vallas, ehk 2 valda. Päris masendav, aga ilmselt nii ta läheb.