Muuseumid kutsuvad salvestama sookurgede häält

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Sookured. Foto: arhiiv

Sookured

Sookured. ARVO TARMULA

Eesti loodusmuuseum ja Tartu ülikooli loodusmuuseum kutsuvad loodusesõpru uue mobiilirakendusega "Minu loodusheli" salvestama rändele siirduvate sookurgede häält. 

Mobiilirakendus "Minu loodusheli" on esimene omataoline maailmas, mis võimaldab lindistada loodushääli ja siduda need professionaalse loodusvaatluste andmebaasiga. Äpiga saab jagada oma avastusi teistega, küsida nõu spetsialistidelt ning panustada Eesti elurikkuse kaardistamisse.

"Enamik meist on autoaknast näinud metsa- või põlluveeres rändele kogunevaid sookureparvi. Kaugele kuulduv kruugutustega kurekolmnurk taevas on üks tuntumaid ja iseloomulikumaid sügise sümboleid. Seepärast otsustasimegi inimesi kutsuda salvestama kurgede häält ja seeläbi katsetama uut põnevat mobiilirakendust," ütles TÜ loodusmuuseumi bioloog Veljo Runnel.

Sookurgede helivaatluse tegemiseks tuleb esmalt Android- või iPhone-tüüpi nutitelefoniga alla laadida rakendus "Minu loodusheli" ja registreerida end selle kasutajaks. Kohtudes lindudega, tuleb rakendusega teha helisalvestus ning saata sealses süsteemis helivaatlus kontrollimiseks ära.

Muuseumid ootavad sookurgede helivaatlusi kuni 31. oktoobrini.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments