Haapsallanna leidis haruldase seene

Kaie Ilves

kaie@le.ee

PealtvaatesEsialgu paistis turba sees peidus olev seen huvitavat värvi kivina. ERAKOGU

Nädal aega tagasi leidis haapsallasest seenehuviline Võntküla lähedalt turbarabast käsna meenutavad, kõvad ja tihked seened, mis osutusid Eestis haruldaseks kollakaks või punakaks juurepähkliks.

Esialgu polnudki seenelisel kavatsust neid korjata, ta urgitses huvi pärast turbamulla alt paistvat tundmatut objekti. Esmalt paistis see huvitatavat värvi kivina. Kõige suuremast seenest oli näha vaid pisike osa, teised olid turba all.

Kui aga juba ebaharilikud seened olid välja urgitsetud, tõi proua need koju, pistis külmikusse, fotod aga saatis kahte muuseumisse. Eesti loodusmuuseumi botaanikud määrasid leiu kollakaks juurepähkliks (Rhizopogon luteolus). Tartu ülikooli loodusmuuseuist öeldi, et tegu on pigem punaka juurepähkliga (Rhizopogon roseolus), mis kasvab liivastes männikutes ja pole Eestis sage. Kummaliseks peeti tõsiasja, et jurepähkel kasvas turbarabas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
mees
8 aastat tagasi

Minul kasvavad sellised Suur-Liiva tänaval aias.