8

OTT toob põllukraami linnamehe söögilauale

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Läänemaa tootjate ja tarbijate kaubakohtumine Haapsalu teenindusmaja ees oli neljapäeval tavapärasest rahvarohkem, sest kauplemise kõrval tutvustati seal ka võrgustikku „Otse Tootjalt Tarbijale” (OTT).  

Kõva kauplemine käis teenindusmaja ees juba enne kella viit, mil kaubakohtumine ametlikult algama pidi. Seitse, peamiselt Haapsalu lähiümbrusest kohale tulnud talu, pakkusid nii kartuleid-porganeid ja  tomateid-kurke, kui ka sibulat-küüslauk ja maitserohelist. Osta sai nii mett, kitsepiima- ja kanepitooteid.

Vahepeal haaras mikrofoni muusikuna tuntud Emil Rutiku, kes sedapuhku oli OTT üks kõneisikuid, ning kutsus kõiki täitma ankeete ja oma soove-arvamusi kirja panema. Ühtlasi jäädvustati Haapsalu kaubakohtumine Eesti OTT-ist tehtava filmi jaoks.

Läänemaa OTT on üks kolmeteistkümnest tootjate ja tarbijate vahelist kaubavahetust organiseerivast piirkondlikust kodanikevõrgustikust Eestis. 

Võrgustiku eesmärk on, et maal toodetu jõuaks otse, ilma vahendajateta tarbijani. Emil Rutiku sõnul kipub meil nii olema, et 60% tootjatest püüab oma toodangut välismaale müüa ja samas ostetakse välismaalt sisse odavat toidukaupa. „Poest ostes läheb osa rahast vahendajatele, kuid siin läheb iga sent tootjale,” selgitas ta.

Taluturg või kaubakohtumine on vaid osa OTT võrgustiku ideoloogiast, sest see on koht, kus tootjad-tarbijad omavahel tuttavaks saavad. „Siin näete inimest, kes toodab, näete tema silmi. See tekitab usaldust,” ütles Emil Rutiku. 

Peamine eesmärk on aga, et tootjate ja tarbijate vahel tekiksid otsekontaktid ja linnapere telliks kindlalt tootjalt juba otse, näiteks kogu talvekartuli. See annab Rutiku sõnul ka tootjale kindlustunde toota. Sama meelt on ka Läänemaa OTT eestvedaja Karin Kuusemaa.

Kuusemaa sõnul on Läänemaal võrgustiku ühinenud üheksa peamiselt mahetootjat ja kolmandat aastat käiakse linnarahavale talukaupa pakumas juulist detsembrini kord nädalas. Tema sõnul on kaubapakkujaid tavaliselt 3-4 ja suvel on tema sõnul tootevalik hästi suur. 

Kui alguses toimusid kaubakohtumised Ehte kohviku hoovis ja seejärel Rannarootsi keskuse juures, siis nüüd on leitud teenindusmaja esine. „See on väga sobiv asukoht, sest inimestel on siia hea tulla,” ütles Kuusemaa.

Kuusemaa sõnul on tunni pikkune kaubakohtumine täiesti piisav ja eesmärk pole seda kasvatada taluturuks. „Kui tootja on päev läbi turul müümas, kes siis talus tööd teeb?” küsis ta retooriliselt.

Fotod Eduard Laur

IMG_2422 IMG_2425 IMG_2426 IMG_2428 IMG_2430 IMG_2432 IMG_2436 IMG_2442 IMG_2445 IMG_2455 IMG_2473 IMG_2478 IMG_2486 IMG_2495 IMG_2498

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
pendli valdur
pendli valdur

pendel näitab,et see on halva auraga koht kauplemiseks, hea koht on lunatiku poe ukseesine

kodanik
kodanik

suurepärane asi! Eesti saab kestma jääda ainult siis kui oma maast ja põllumeestest lugu peame ja neid toetame. Kusjuures toetus pole niisama, ainult patriotismist vaid selle läbi kindlustame nii oma toidusõltumatust kui ka saame süüa toitu, mis toit on. Mitte keemiakokteile vikerkaarevärvilistes pakendites. Edu ja jõudu, selline ettevõtmine on SUPER!

Eesti+Vabaks
Eesti+Vabaks

Ja elementaarne, et maksmine AINULT sularahas! See on ainus võimalus, et pankuritest vereimejad-liigkasuvõtjad sellel üritusel “näppe rasvaseks” ei saaks teha!!!

lugeja
lugeja

Pr. Reiljan kas see on mikrofon mis on Rutiku käes ? Edu teile OTT !

kas
kas

seal nüüd Haapsalu uus turg või?

haapsallane
haapsallane

sealt ostetud mesi oli võrratu….. ma tahaks veel, kuid see turg on nii lühikest aega…17 -18.. jõudsin töölt alles poole seitsmeks tulema ja jäin jälle ilma.. häda kohe.

Pikker
Pikker

Savi need maksud,aga kuidas hinnad ka olid näiteks küüslauk?

Noarootslane
Noarootslane

keik kena…aga makse ka makstakse???
VAEVALT::

wpDiscuz