Galerii: Kullamaa rattamaratonil startis üle 400 ratturi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 27

Marimetsa rattamaratonide sarja eelviimasel etapil asus starti ühtekokku üle 400 ratturi.

Suurtel spordipidudel on saanud tavaks, et enne põhidistantse võtab üksteiselt mõõtu meie järeltulev põlvkond. Kullamaa rattamaraton ei olnud erand. Soojendava sügispäikese valgusvihus asusid kell 11 starti 7–10aastased lapsed. Kahekilomeetrise sõidumaa lõpetasid kõik 28 starti asunud last. Võidu napsas Harjumaalt pärit Kermo Tamm. Läänlastest oli parim Raul Reesar, kes jäi üldarvestuses kolmandaks.

Kui viimane startinu oli lõpujoone ületanud, rivistati stardijoonele järgmised lapsed. Järjekord oli jõudnud 7aastasteni. Neil tuli läbida umbes kilomeetrine ringike. Ehkki võistuste kommentaatori suust kõlas pidevalt märguandeid, et lapsevanemail on rajal kaasa sõita keelatud, leidus siiski aktiivseid lapsevanemaid, kes sellele sülitasid. Kõige nobedamini sõitis Nico-Sverre Hännikäinen Pärnumaalt. Temal kulus kilomeetri läbimiseks kaks sekundit vähem kui 3 minutit. Kolmandana lõpetas Läänemaalt pärit Kevin Matteus.

Kolmandas sõidus, mida kutsutakse Tillusõiduks, osales 18 mudilast. Kuna seal olid rajale lubatud ka lapsevanemad, siis nende hulgas paremusjärjestust ei selgitatud. „Kõik on võitjad,” kõlas kõlareist.

Lastesõidud peetud, oli aeg starti asuda lühikese maa sõitjail. Ühtekokku kolme stardigruppi oli kogunenud 145 jalgratturit, kes kõik asusid 27kilomeetrisele ringile Kullamaa ümbruses. Kilomeeter enne lõppu ootas võistlejaid ees üllatus, tõus Rohumäele ja järsk laskumine. Tõusu jalamile saabusid koos Harjumaalt pärit Rait Härm ja Kullamaa mees Tõnis Kirsipuu. Viimasel kilomeetril oli noorema mehe jalg teravam. Finišis jäi neid lahutama 22 sekundit.

Hea sõidu tegi Suusaklubi Sula esindaja Kädi Raadla, kes võitis N16 vanuseklassi ja oli üldarvestuses 21. Kullamaal saavutatud hea koht üldarvestuses tõstis ta enne viimast etappi kaheksaetapilise sarja N16 vanuseklassi liidriks. Lühikese distantsi lõpetas 140 ratturit, viiel tuli tehniliste probleemide kiuste katkestada.

Viisteist minutit pärast lühikese maa starti anti pasunaga stardikäskus 50kilomeetrisele rattamaratonile. Rajale sööstis 245 ratturit, kõigil neil eesmärk lõpetada elusalt ja tervelt. Ehkki publikut oli raja äärde kogunenud vähe, oli võistlusrada veetud niimoodi, et pika sõidumaa läbijaid sai Rohumäe tõusul näha kaks korda.

Raja esimesed kilomeetrid olid tehnilised, kus said edu hea rattavalitsemisoskusega sõitjad. Seitsmendaks kilomeetriks oligi aastaid Eesti jalgratturite koorekihti kuuluv Erki Pütsep konkurentide eest umbes poole minutiga ära sõitnud. Sellele järgnenud kiiresti sõidetavad metsa-, kruusa ja asfaltteed andsid eelise jälitajate grupile, kes Pütsepa uuesti kinni püüdsid.

Kullamaa rattamaratonil jagati välja ka Läänemaa meistritiitlid jalgrattakrossis. Võistlusreglemendi järgi sai meistri välja kuulutada vaid juhul, kui vanuseklassis osales vähemalt 6 sõitjat. Vajalik arv osales vaid M ja M40 vanuseklassis.

M40 vanuseklassi võitjaks krooniti Üllar Petrovitš, kes lõpetas vahetult Erki Pütsepa ees üldarvestuses 21. kohaga. Vanuseklassi teine oli Agu Simulask ja kolmas Margus Nerman.

M vanuseklassi võit läks Andrus Tammistule, kes oli üldarvestuses 31. Teine oli Steve Astok ja kolmas Taavi Lehemaa.

Lühikesel maal kuulutati N40 Läänemaa meistriks Helina Evert. Teine oli Eda Megi ja kolmas Piia Jaaksoo. 

Fotod: Tiina Liiv

Kullamaa20 Kullamaa19Kullamaa18 Kullamaa17 Kullamaa16 Kullamaa15 Kullamaa9 Kullamaa10 Kullamaa11 Kullamaa12 Kullamaa13 Kullamaa14 Kullamaa8 Kullamaa7 Kullamaa6 Kullamaa5 Kullamaa4 Kullamaa3 _TJK3043 _TJK3080 _TJK3097 _TJK3119 Kullamaa1 Kullamaa2 _TJK3036 _TJK3035 _TJK2649

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments