0

Elupäästja medali saab neli Läänemaa päästjat

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Saunja, pääste mootorsaan läbi jää. Foto Eduard laurVeebruaris Saunjas mootorsaaniga läbi jää vajunud meeste päästmise eest saavad neli Läänemaa päästjat elupäästja medali. Foto Eduard Laur

Siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu annavad täna neljale Läänemaa päästjale üle Elupäästja III klassi medali kahe mootorsaaniga läbi jää vajunud mehe päästmise eest tänavu veebruaris.

Elupäästja medali saavad Haapsalu komando päästjad Madis Kabel ja Lauri Reppo ning Risti komando päästjad Janari Jerve ja Mart Onemar.

Tänavu 1. veebruaril kella 15 paiku said Haapsalu ja Risti päästekomandod väljakutse Ridala valda Herjava külla, kus kaks meest koos mootorsaanidega olid läbi jää vajunud ega saanud iseseisvalt kaldale. Meeste sõnul asusid nad pilliroo sees umbes 250 meetrit kaldast eemal ja vesi oli neile rinnuni. Kogu laht oli kaetud kõrge pilliroo ja allikatega, mis tegi liikumise keeruliseks.

Esimesena jõudsid sündmuskoha lähedale, umbes kahe kilomeetri kaugusele kaldast, Haapsalu komando päästjad. Meeskonnavanema korraldusel alustasid kannatanute otsinguid päästjad Lauri Reppo ja Madis Kabel. Otsinguid alustati mööda sõidetud saani jälgi, kuid nähtavus oli piiratud, hakkas juba pimenema ja kannatanute täpset asukohta oli keeruline tuvastada. Järgmisena jõudsid kohale Risti komando päästjad Mart Onemar ja Janari Jerve, kes suundusid Haapsalu operatiivkorrapidaja korraldusel otsingutele mööda pikki kallast. Umbes pooleteise tunni pärast jõudsid Haapsalu ja Risti päästjad kannatanuteni, kellest üks oli tugevalt alajahtunud ja teadvuseta. Päästjad toimetasid kannatanud hansalaudadel roostikust välja ning andsid üle helikopterile. 

Päästjate sihipärase ja koordineeritud tegutsemise tulemusena päästeti kahe inimese elu. Sündmus oli pikaajaline, keeruline ja nõudis päästjatelt ennastsalgavat tegevust inimelude päästmisel.

Kokkutänatakse elupäästja medaliga 26 inimest, neist 22 omistatakse III klassi medalid ja neljale II klassi elupäästemedal.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz