Pihkva kohus mõistis Kohveri 15 aastaks vangi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eston Kohver Pihkvas kohtuprotsessil. Foto Liis Treimann/Postimees

Täna mõistis Pihkva kohus Venemaa poolt röövitud Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri kolmapäeval 15 aastaks vangi, teatas BNS.

Kohus leidis, et Kohveri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetmas 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Süüdistaja nõudis Kohverile 16-aastast vangistust, seevastu kui Kohver ise end süüdi ei tunnistanud.

Juuli lõpus alanud protsess toimus suletud uste taga. Kohverile on esitatud süüdistus spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos. Pihkva kohtu andmetest selgub, et Kohverit süüdistatakse Venemaa kriminaalkoodeksi paragrahv 276 järgi ehk spionaažis, paragrahv 226 lõige 1 järgi ehk relva salakaubaveos, paragrahv 222 järgi ehk relva kandmises ning üheksas rikkumises paragrahv 322 järgi, mis käsitleb riigipiiri ebaseaduslikku ületamist.

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul mõistab Eesti täna Eston Kohveri suhtes tehtud kohtuotsuse ja kogu tema üle peetud kohtuprotsessi teravalt hukka. “Eston Kohveri röövimine Eesti Vabariigi territooriumilt FSB poolt möödunud aasta 5. septembril ning sellele järgnev õigusvastane kinnihoidmine Venemaal on jõhker rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumine,” ütles Kaljurand. “Tänane kohtuotsus ei muuda meie seisukohta. Me nõuame Venemaalt Eston Kohveri viivitamatut vabastamist," rõhutas välisminister.

Kaljurand lisas, et Eston Kohveri üle kohtuprotsessi pidamisel pole algusest peale mingit seost õiglase kohtupidamisega. "Meie konsulit ei lubatud varasematele kohtuistungitele ning Eston Kohver jäeti pädeva õigusabita," ütles välisminister Kaljurand. “Nõuame, et Venemaa järgiks rahvusvahelisest õigusest tulenevaid kohustusi, vabastaks Eston Kohveri ja tagaks tema turvalise tagasipöördumise koju," lisas ta.Välisminister Kaljuranna sõnul on Eesti väga tänulik oma liitlastele ja partneritele, kes on Eestit toetanud ning Eston Kohveri küsimust rahvusvahelistes organisatsioonides ja kahepoolsetest suhetes Venemaaga tõstatanud. “Kavatseme koos liitlaste ja partneritega hoida rahvusvahelist survet kuni Eston Kohver on vabastatud ja jõudnud tagasi koju oma pere juurde,“ lisas ta.

Protesti märgiks viibisid tänasel kohtuotsuse väljakuulutamisel Eesti Moskva saatkonna diplomaat ja Euroopa Liidu Moskva esinduse diplomaat.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Enne Pihkvasse toomist oli Kohver Moskvas Lefortovo vanglas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mailis
8 aastat tagasi

Kui riigi kaitsepolitseinik on oma ülesandeid täitmas, siis teie tahate, et lehed avaldaksid, mis asju ta seal ajas, no olete ikka uskumatud…mõtelge vahel harva ka peaga.

Aga
8 aastat tagasi
Reply to  Mailis

siis peame järeldama,et kahe riigi kaitsepolitseid püüdsid üksteist üle trumbata ja idanaabri omad jäid peale.Ehk kogu meie kisa on luuremängu kaotanu tavaline hala,et rikuti reegleid jne.Aga kas meie kaitsepolitsei kavatses midagi täiesti avalikku seal toimetada?
Muidugi olen meie mehe poolt ja kahju tema olukorra pärast.Aga kainelt hinnates on olukord selline.

juunikommunist
8 aastat tagasi

tänutäheks kingime pihkva tibladele

Pikker
8 aastat tagasi

Kas võiks ka selgitada mida ta seal piiril (võsas) tegi relv ja rahapakk taskus! Info on kuidagi puudulik või ütleks olematu!

prr
8 aastat tagasi
Reply to  Pikker

vaata vähem vene uudiseid, Polnud tal ei raha ei püstolit

Aga
8 aastat tagasi
Reply to  prr

mida ta seal siis ikkagi tegi?Vaatles loodust ja sattus märgistamata piirile liiga lähedale?Ei taha uskuda lihtsalt ühe ega teise poole propagandat,aga informatsiooni ju ka ei anta.

Kahjuks
8 aastat tagasi

ootuspärane tulemus. Aga müts maha Eston Kohveri ees, kes ei murdunud ega tunnistanud oma “süüd”.