Spithami rannal on mälestuspink kaljas Hoppeti meistrile

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Spithami pink Hoppetile 1

Austusavaldusena Spithami meresõidutraditsioonidele avati laupäeval rannas viikingilaeva meenutav pink. Foto Aivar Kroon

Spithami rannal seisab laupäevast puust pink, austamaks küla laevaehitustraditsioone ning meenutamaks Eesti vanimat käigusolevat kaljast Hoppet ja selle ehitusmeistrit Mathias Schönbergi.

Viikingilaeva meenutav pink asub Mathias Schönbergi kunagise elukoha lähedal ja just seal kõrval rannal omal ajal Hoppetit ehitati, meenutas Spithamis sündinud ja kodukülla tagasi pöördunud eestirootslane Birgit Eldh.

„Rand oli meeste elutuba, seal ehitati paate, püüti kala, mindi merele,” selgitas Eldh. Riguldi piirkond, kuhu ka Spithami küla kuulub, oli omal ajal üks eestirootslaste laevaehituskeskusi.   

Mälestuspingi paigaldas rannale Spithami külaselts Jaanus Arnoveri eestvedamisel, raha ja toetust aitas leida Birgit Eldh. Pingi valmistas Spithamis suvitav filmirežissöör ja dekoraator Aarne Ahi. „Pink on väga ilus,” kiitis Eldh.

Sel suvel Vahemerel seilav kaljas Hoppet on ehitatud 1925-1926. aastal Spithamis ja on praegu vanim Eestis ehitatud alus, mis siiani merd sõidab. Varsti peale valmimist müüdi Hoppet Soome, sealt omakorda Ahvenamaale ja Rootsi, kus ta lõpuks lõbusõidulaevana reisijad vedas.

2003. aastal jõudis Hoppet Birgit Eldhi ja toonase Rootsi rahvaülikool Eestis rektori Sten Westerholmi eestvedamisel tagasi eestirootslaste juurde ja eesmärk oli kaljas renoveerida ning õppe- ja muuseumilaevana kasutusele võtta. Suurem osa renoveerimisest tehti Soomes, kuid 2011. aastal sai laeva omanikus puulaevaselts Vikan ja Hoppet lõplikult tagasi Eestisse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments