Maavalitsus valmistab ette uut bussiveohanget

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Buss nr 2. Foto: Arvo Tarmula

Lääne maavalitsus korraldas läinud nädalal ulatusliku loenduse linnaliinibussiga sõitjate hulgas. Tegemist on esimese sammuga Lääne maakonna bussiliinivõrgu nüüdisajastamisel ja reisijateveo uue riigihanke korraldamisel.

Möödunud nädalal sõitis linnaliinibussis inimene, kes fikseeris kõik sisenejad ja väljujad peatuste kaupa. Maakonnaliinide puhul saab maavalitsus vajalikud andmed piletimüügiaruannetest.

Lääne maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu sõnul kinnitavad loenduse esialgsed tulemused, et linnaliinibussi kasutatakse suvel vähe. Mäesalu lubas novembris teha uue loenduse, et võrrelda suviseid tulemusi tööl- ja kooliskäimise ajaga.  

Maavalitsusel on bussiliinide korraldamisel kindlad põhimõtted

„Hommikused liinid peavad olema kiired ja võimalikult otse, sest neid kasutavad peamiselt kooli ja tööle sõitvad inimesed. Keskpäevased bussid teenindavad sõitjaid, kes lähevad asju ajama,” selgitas Mäesalu.

Uue bussiveohanke korraldamisel seab maavalitsus tingimuse, et rakenduks elektrooniline piletimüük.

„Elektroonilist piletimüüki oleme kaalunud juba ka praeguste lepingupartneritega, kuid kõigil vedajail pole võimalusi,” selgitas Mäesalu.

Praegu teenindab Haapsalut ja Läänemaa põhjaosa M.K.Reis-X OÜ ning Lihula ümbrust L&L AS. Leping kestab 2017. aasta lõpuni. Uue reisijateveohanke kuulutub maavalitsus välja tuleval suvel.

Mäesalu sõnul on sõiduplaanides tehtud väiksemaid muudatusi kogu aeg ja avatud on ka uusi liine. Tihendatud on Haapsalu–Lihula bussi väljumisaegu ning juba kolmandat aastat sõidab buss suveliinil Haapsalu–Dirhami.

Lääne maavalitsus arendab koos omavalitsustega nõudeliinide süsteemi. Praegu toimib nõudeliin Vormsi saarel ja Lihula–Rumba–Kloostri–Lihula liinil. „Nõudeliinide vajadus selgub pärast laiaulatuslikku maakonna bussiliinivõrgu uuringu valmimist 2016. aasta alguses,” märkis Mäesalu.  

Kõigil huvilistel on võimalik Lääne maavalitsuse koduleheküljel vastata küsimustele ja teha ettepanekuid ühistranspordi parandamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aeg on küps
8 aastat tagasi

tasuta transpordiks läänemaal

...
8 aastat tagasi

Hädavajalik on madalapõhjaliste busside kasutuselevõtt linnaliinidel.