Tihe kultuurisuvi kutsub Lihulasse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihlihula-mõis-katrin-pärnpuuula mõis. KATRIN PÄRNPUU

 

Selle aasta kolm suvekuud on kultuurisündmuste poolest Lihulas väga tihedad. Lisaks pikkade traditsioonidega üritustele on kultuurikalendrisse mahtunud palju uusi ja ka täiesti esmakordselt toimuvaid ettevõtmisi. Et kõik kenasti toimiks ja kõik üritused laabuksid, on sellesse panustajaid palju. Kandev roll kultuuriürituste läbiviimisel on mõistagi Lihula kultuurikeskusel. Oma parima annab aga selleks terve kogukond, kasvõi üritustel osalemistega. Seega on suvel Lihulas palju teha.

Juunis palju sporti ja jaanituled

Esimene suvekuu on koolilõpuaktuste kuu. Mõlemad algkoolid, Metsküla ja Kasari, on oma tunnistused andnud. Seda on tehtud ka Lihula gümnaasiumi põhikooliosas. Täna kell 15 toimus Lihula gümnaasiumi 73. lennu pidulik lõpuaktus Lihula kultuurimajas.

Juuni on aga väga rikas spordiürituste poolest. Kuu sai avalöögi Lõuna-Läänemaa JK lastekaitsepäeva jalgpalliturniiriga. Lihulas toimusid 7. juunil Läänemaa 2015. aasta valdade suvemängud. Ranavõrkpalliturniiri peeti aga 13. juunil. Tulemas on 21. juunil algusega kell 15 Aleksander Kreegi II mälestusvõistlused kuulitõukes. Lihula staadionil võistleb kogu selle ala Eesti paremik. Juba järgmisel päeval kell 17 toimub Lihula kultuurimaja juures autode orienteerumine.

Ja siis tulevad jaanituled ja võidupüha tähistamine. Jaanituled toimuvad mitmes valla asulas: Lihulas 22. juunil kell 21, Vanamõisas 23. juunil kell 19 ja Tuudil 26. juunil kell 20. Teisipäeval, 23. juunil kell 12 toimub Lihula vabadussamba juures võidupüha tähistamine. Laulab Lihula meeskoor.

Juulikuus on VII muusikapäevad

 9.-12. juulil toimub  järjekorras juba VII Lihula rahvusvaheline klassikalise muusika festival. Kontserdid toimuvad nii Lihula mõisas, Lihula kunstide maja saalis kui ka Elisabethi kirikus. Näiteks puhkpillikvinteti kontsert toimub koostöös USA saatkonnaga. Juulikuu esimesel päeval aga annab etenduse algusega kell 20 Lihula kultuurimaja taga Täna´va teater. Etendub „Karla”, lavakava Kaarel Kilveti lauludest. Samal päeval avatakse Lihula mõisas ehtekunstnike näitus. 9. juulil algusega kell 20 toimub Lihula kõlakojas suur kontserttuuri tantsuõhtu „Soovikontsert”. Üles astuvad Toomas ja Tauri Anni, Mait ja Mikko Maltis ning ansambel Soov koosseisus Toivo Asmer, Merle Lilje, Peeter Kaljuste.

Tihe augustikuu

Kõige rohkem suveüritusi on augustis. Mahukamad neist on Lihula kultuuri- ja spordipäevad 5.-9. augustil. Üritusi on palju. 5.-9. augustil on Lihula lilltikandi seltsi näitus Lihula mõisas, 6. augustil kell 17 avab kultuuripäevad naisrahvatantsurühm „Tantsulust 60+”, pakutakse sünnipäevatorti. Elisabethi kirikus algab kell 20 Lihula meeskoori ja naiskoori Leelo öökontsert.

7.augustil kell 19 algab autode orienteerumine mööda koduvalda. Õhtul kell 22 on öökontsert Kait Tamraga. Kolmandat aastat toimub Alaküla krossirajal motokrossivõistlus. Kell 10 saab osaleda ajaloopäeval Lihula mõisas. Samal päeval tähistab juubelit ka Lihula vabadussammas.

Kell kell 14 saab Lihula staadionil näha tippjalgpalli, sest kohalikule Lihula JK-le astub vastu Pärnu JK Vaprus. Õhtul kell 20 esitab Lihula kõlakojas prantsuse šansoone Diana Klas ja hiljem astub tantsuks lavale „Duo Catarsis”. Lihula kultuurpäevade lõpupäeval toimub Lihula lillkirja festival Lihula mõisas, Lihula Laat ja antakse üle Kauni Kodu heakorrakonkursi tiitel, esinevad tantsukollektiivid Kirivöö ja Haniale.

Kultuuri on augustis ka muul ajal, mitte ainult kultuuripäevadel. Juba 1.-2. augustil esineb Lihula mõisas NUKU koor etendusega „Suveöö armastus Lihula mõisas”. Vanamõisas toimub 15. augustil kell 14 kirbu- ja käsitööturg.

16. augustil kell 19 esineb Endrik Üksvärava juhatusel Lihula Elisabethi kirikus kammerkoor Collegium Musicale. Lihula kontsert kuulub Veljo Tormise juubeliaastale pühendatud sarja. 20. augustil on Lihula mõisas Llihula rahvakunstiseltsi 15. aastapäeva vastuvõtt. 21. augustil kell 18 on muusikakooli õpilaste kontsert Lihula kultuurimajas. 23. augustil saavad huvilised kaasa elada ratsavõistlusele Metsküla Kronu. 29. augustil kell 11 peetakse noorte jalgpalliturniir Tere Kool. 20.-30. augustil on avatud Lihula rahvakunsti seltsi näitus.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments