Edward Lucas: Avaliku arvamuse lahingutandril on Lääs kaotamas

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Edward Lucas.

Edward-Lucas-looks-right

See on sünge järeldus uuringufirma Pew Research viimase küsitluse tulemustest. Saksamaa ja Prantsusmaa avalik arvamus suhtub NATO-sse positiivselt, ent on tugevalt vastu sõjalisele sekkumisele Venemaa rünnaku korral NATO liitlasriigi vastu. Ameeriklased, kes kannavad NATO-s põhiraskust, suhtuvad allianssi jahedamalt kui nende kulul liugu laskvad liitlased Euroopas. Ukrainlastel on oma poliitikutest kõrini. Venelased arvavad, et Vladimir Putin teeb suurepärast tööd, ja peavad (kurjakuulutavalt) piirkondi teistes riikides Venemaale kuuluvaiks.

Õnneks ei määra arvamusküsitlused rahvaste saatust. Arvamusuurijate katastroofiline läbikukkumine hiljutistel Briti üldvalimistel näitas meile, et nad ei pruugi isegi edasi anda seda, mida avalikkus tegelikult arvab. Nii nagu intelligentsustestid mõõdavad peamiselt intelligentsustesti sooritamise oskust ning valedetektorid panevad aususe asemel proovile rahulikkuse, mõõdavad arvamusküsitlused inimeste arvamuse asemel peamiselt seda, mida nad ütlevad.

Mulle avaldab iga kord muljet tõik, et isegi väike arv venelasi on valmis ütlema võhivõõrale, et nad peavad Venemaa juhtkonda kaabakateks, kes riiki vales suunas tüürivad. Mida positiivset ütleb see meile poolautoritaarse riigi kohta? Palju ohutum oleks öelda seda, mida mõtlevad kõik ülejäänud.

Samuti peegeldab avalik arvamus meedias kuuldut ning avaliku elu tegelaste seisukohti. Kui Vene meedia peaks uurima Putini lähikonna tohutut rikkust ning selle võimalikuks teinud võimu kuritarvitamist, võiks vene rahval tekkida režiimist teistsugune arvamus. Veel enam, kui Venemaal oleks poliitiline konkurents, kus võimukriitikud saaks sundida valitsust parlamendis ja kohtutes oma tegevuse eest vastutust kandma, oleks avalik arvamus informeeritum ning selle vaimustus väiksem.  

Need lisatingimused ei kehti Prantsusmaa ja Saksamaa puhul. Sealsed probleemid ei seisne selles, et riiklik propaganda oleks rahvast tüssanud või rahvas arvaks, et opositsioon on lootusetu. Venemaa lobi ehk Putini "mõistjate" jõupingutustele vaatamata suhtub enamik sakslasi Putini režiimi negatiivselt ning süüdistab seda Ukraina segaduses. Nad saavad toimuvast aru. Nad lihtsalt ei taha sekkuda selle peatamisse, sest see tähendaks USA juhtrolli aktsepteerimist ning sellega kaasnevat ohverdustega elu.  

Saksamaal ei ole edukaim Vene propaganda mitte Kremli-meelne, vaid USA-vastane. See kujutab Ühendriike brutaalse, ebakompetentse, allakäiva ja vahelesekkuvana: millegi ohu ja nalja vahepealsena.  

Angela Merkel suhtleb Putiniga imetlusväärse otsekohesusega. Sakslastega rääkides ta nii söakas ei ole. Sakslastele tuleks kasuks kuulda, et:

– Tagaotsitav luuretöötaja Edward Snowden on paremal juhul idioot ja suure tõenäosusega reetur.

– Berliin ei ole Saksa-USA luurekoostöö ohver, vaid sellest kasulõikaja.

– Sanktsioone eiravad ja altkäemaksu andvad firmad, muuhulgas Saksa ettevõtted, peaksid luuramisega arvestama.

– Venemaa revanšism ohustab Saksamaa elulisi julgeolekuhuve. Selle ohjeldamine võib nõuda sõjalist vastust.

Sakslased on aeglaselt ja vastumeelselt mõistmas, et nad elavad meeldigu see neile või mitte, reaalses maailmas. Praeguseks on selgunud, et USA riiklik julgeolekuagentuur NSA ei nuhkinud proua Merkeli mobiiltelefoni järele (erinevalt sellest, millele üks Snowdeni lekitatud dokument üritas vihjata); Saksamaa julgeolekule kujutavad ohtu hoopis Vene häkkerid, kes on tunginud parlamendisaadikute kasutatavasse eeldatavalt turvalisse süsteemi.  

Faktid toetavad Lääne ühtsust ja kõva julgeolekut. Poliitikakujundajad saavad sellest enamjaolt aru, ent enamiku riikide avalikkus veel mitte. Kui rahvas on viimaks hirmul ja vihane, muutub õige asja tegemine lihtsamaks, aga siis võib olla juba liiga hilja.

***

Edward Lucas on rahvusvaheliselt edukate raamatute "Uus külm sõda" ja "Pettus" autor. Ta on ajakirjanik ning Washingtonis ja Varssavis tegutseva mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) asepresident.

Lucase kolumn ilmub BNS-is igal esmaspäeval. Lääne Elu avaldab selle vastavalt BNSga sõlmitud lepingule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
8 aastat tagasi

bussireisid haapsalu – dirhami

Madis
8 aastat tagasi

Siis nata nüüd on, massimeedia poolt eutrofeerunud ajudega inimene kelle jaoks on ainus sõjapidamise viis see kui keegi tema tuttava maha laseb või korteri maha põletab. Sellest ta aru ei saa et sõja eesmärgid saavutatakse tänapäeval aga mittesõjaliste vahenditega. Selleks et ta aru saaks on talle tõlget ka veel vaja.

lendur
8 aastat tagasi

Irvita Lucas ajab jama.Ameeriklased, kes kannavad NATO-s põhiraskust -ärge nüsige maailma siis kui see raske.
Kui Vene meedia peaks uurima Putini lähikonna tohutut rikkust ning selle võimalikuks teinud võimu kuritarvitamist, võiks vene rahval tekkida režiimist teistsugune arvamus-meie riigi juhtkonna lähedased on Kroonikas ja kõik rahvas(lambad) imetlevad seda!!!!
Tagaotsitav luuretöötaja Edward Snowden on paremal juhul idioot ja suure tõenäosusega reetur-annab lollimat demagoogiat välja mõelda.
Miks mikroleht sellist asja avaldab?

juss
8 aastat tagasi
Reply to  lendur

Ole hea, pane tõlge ka juurde! Kõik ei saa Sinu keelest aru!

einoh,
8 aastat tagasi
Reply to  juss

juss, võta teadmiseks, et kommentaarides juba pooled on trollid

lendur
8 aastat tagasi
Reply to  juss

Millest sa aru ei saa?Loe teksti mitte pealkirja siis peaks kõik selge olema.Ja kui aru ei saa siis pole muhvigi teha.
See on kinnimakstud artikkel ehk propaganda mis ei ühti LE ega inimeste arvamusega.Kuula Nõmme Raadiot saad ehk targemaks.Edu.

xp
8 aastat tagasi

Kalevipoeg, ära aja emotsionaalset jama. Need ei ole JULGEOLEKUriskid.

kalevipoeg
8 aastat tagasi

Eesti julgeolekurisk nunber üks on väljaränne ja seda asendama hakkav värviliste sissetoomine, enda tööstuse ja põllumajanduse hävitamine, enda riigi huvides toimiva harisussüsteemi hävitamine kuni ülikoolideni välja. Huvitav, misk sellest läänest imporditud niinimetataud ravamusliider ei räägi? Omal ajal pidasid sellised arvamusliirdid kõnesid parteikomitee viisastaku pleenumitel. Peale seda olid nad kadunud. Aga brüsseli trollid peabd sulle kõnet aasta ringi, päevast päeva ja tunnist tundi.