0

Eesti on uimastisurmade suhtarvult esikohal Euroopas

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Eestis sureb aastas uimastite üledoosi tõttu 127 inimest miljoni elaniku kohta, selle näitaja poolest on Eesti Euroopa riikide seas esikohal, selgub Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse Euroopa narkoraportist.

Neljapäeval avalikustatud raporti andmetel oli 2013. aastal Euroopas keskmine üleannustest tingitud suremus 15–64-aastaste seas hinnanguliselt 16 surmajuhtumit miljoni elaniku kohta.

Üle 40 surmajuhtumi miljoni elaniku kohta registreeriti seitsmes riigis ja suurim suremus – 127 juhtumit miljoni elaniku kohta – registreeriti Eestis. Norras ja Rootsis registreeriti võrdselt 70 surmajuhtumit miljoni elaniku kohta.

Taanis registreeriti 60, Iirimaal 59, Soomes 54 ja Ühendkuningriigis 45 surma miljoni elaniku kohta. Leedu vastav näitaja oli 27, Lätis kõigest kaheksa.

Raporti koostajad märgivad, et Eestis on täheldatud üleannustest põhjustatud suremuse näitajate paranemist, kuid need on jätkuvalt EL-i keskmisest kaheksa korda suuremad. Eestis on üleannustest põhjustatud surmajuhtumid seotud peamiselt fentanüülide, äärmiselt tugevate opioidide süstimisega.

Hinnanguliselt sureb Euroopas igal aastal 10 000–20 000 opioiditarbijat.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz