2

Rein Taagepera: Nahk ja keel

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Rein-Taagepera

Kas immigrante on põhjust karta või hoopis oodata? Poliitikateadlane Rein Taagepera kirjutab Postimehes, et tema California Ülikoolis oleku aja vältel on seal vahetunud valdav nahavärv, ent kultuuri on see muutnud hämmastavalt vähe.

Kui 45 aasta eest asusin õpetama California Ülikoolis, oli see valge ülikool. Valgenahksed professorid, sekretärid ja tudengid. Nüüd on nad tõmmud või pilusilmsed. Või mõlemat. Tumedad juuksed hästi sirged või hästi krässus. Valged moodustavad minu Irvine’i linnakus kõigest viiendiku tudengeist. Õppejõudude, eriti vanemate hulgas on valgeid rohkem. Mõnda aega.

Värsked sisserändajad mõjuvad alati rumalalt. Ei tunne keelt ega kombeid. Kuidas aga on väljarändajatega? Kas nood olid omas ühiskonnas need kehvakesed, kes ei saanud hakkama ja seetõttu pidid lahkuma? Läbilõikes on vastupidi. Need Los Angelese filipiinodest lihttöölised, küllap need olid omas külas pigem agaramate hulgas.

Ühekülgset sisserändu on raske sulandada. Tuleb siis kiusatus seda kärpida. Aga see ei toimi, seni kui endal on lapsi vähe. Tühimik täidab end. Oleks ehk tõhusam luua vastukaalu neile, kes tulevad niikuinii. See tähendaks ergutada täiendavat sisserändu mitte-islami- ja mitte-ingliskeelseilt maadelt, nii nagu Ladina-Ameerikast ja Ida-Aasiast. Saaks segu sedavõrd mitmekesistada, et ühiskeeleks jääks kohalik põliskeel. Oma nahka hoides võib seda kergemini kaotada oma keele.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Martin Luik
Martin Luik
Mina kui väliseestlane, elades kaugel kodumaal, kannan oma südames ja hinges eestlase vaimu. Armastades oma eesti rahvust ja oma kodumaad, näen ma selgelt ette, mis võib juhtuda kui me avame uksed multikultuurile oma riigis. Selle artikliga ma toon välja peamised põhjused, miks meie kui eestlased, peame olema põgenike Eestisse paigutamise vastu. Väga paljud inimesed kritiseerivad neid, kes on Eestisse pagulaste paigutamise vastu. Nagu näitleja Märt Avandi ,kes kritiseerib Kristiina Ojulandi, nimetades tema sõnavõttu pagulaste teemal absurd kuubis. Kusjuures Märt Avandi ise ei too välja ühtegi fakti ja ei anna ühtegi seletust oma põhimõtete toetuseks. Lugedes kõiki arvamusi, ma ei loe… Loe rohkem »
kärss
kärss

vana millegipärast unustab mainida,et usa ülikoolidel on kohustus igal aastal kindel arv mustanahalisi vastu võtta.muidugi ilma eksamiteta.

wpDiscuz