Mikk Lõhmus: Kuni kolm perekonda suudaks vastu võtta iga omavalitsus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne-Nigula esimene vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Katrin PärnpuuMikk Lõhmus. KATRIN PÄRNPUU

Kas ja kui palju peaks Eesti vastu võtma pagulasi?

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus:

Polegi mõelnud selle üle, kui vale või õige on poliitiliselt pagulasi vastu võtta. Pigem olen mõelnud puht praktilise poole pealt: kuidas toimida, kui riik paneb kohalikule omavalitsusele kohustuse.

Kuni kolm perekonda suudaks vastu võtta iga omavalitsus. Tuleks leida neile elupaik ja töö, et nad ei jääks kogukonna turja peale. Lääne-Nigula vallas, kui otsida, leiaks nii ühte kui ka teist. Mõistlik olekski pagulasi kohalike omavalitsuste vahel hajutada, mitte paigutada ühte kohta. Eestikeelses kogukonnas integreeruks nad lihtsamalt.

Teine küsimus on selles, kes nad on. Pagulaste puhul võib ekslikult jääda mulje, et nad on metslased, tegelikult on pilt kirju. Nende hulgas võib olla häid spetsialiste ja asjalikke inimesi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahv
8 aastat tagasi

Normaalseid naisi võik ka tulla. Võtaks vabalt kolm naist enda elamisse. Peaksin neid ülal ka.

...
8 aastat tagasi

mis tööd Lõhmusel pakkuda

Mikk
8 aastat tagasi
Reply to  ...

Vallavanema koht on pakkuda.

kärss
8 aastat tagasi

kõik need sõjakad eritrealased ida-virumaa kummituslinadesse ja las siis paugutavad seal venelastega.saavad need ka oma energiat maandada.

M
8 aastat tagasi

Ärge mölisege

mis 3
8 aastat tagasi

meil rahvaloenduse andmed ilusti olemas, täpselt teada palju kortereid, maju seisab tühjana või kus ainult 1 inimene sees elab, taeblas tervelt 3 tühja maja, nii et igasse valda alla 3000 pole mõtet saatagi, see on eesti uus nokija – pagulaskodude riik, brüssel maksab, meie peame pansionaati, kes jõuab ka spaad

Aga selleks
8 aastat tagasi

….ju Eesti rahva muuseum ju tehtigi,et tulevikus on uusasukatel huvitav vaadata,kes siin sada aastat elasid ja mis keelt rààkisid….

Külamees
8 aastat tagasi

Ärge muretsege-kolm tuleb seemneks…Tegelikult oleme ike üks isevärki mõtlemisega rahvas küll-arvame,et majandusränne on vaid meierahva privileeg.
Heaolusaared-neid ju vaid mõni maailma peale kokku ongi-hakkavad täis saama ja nüüd lähevad asustamisele muud alad kus just sõda ei käi ja eluruumi jätkub,nii lihtne see ongi.Kunagi laulsime ju,et maa tuleb täita lastega-ei saanud hakkama-tühjaks teine jooksnud hoopis.Loodus tühja kohta ei salli teadsid juba esivanemad.

puh
8 aastat tagasi

endal pole tööd pakkuda, aga muudkui kutsub…Peksar oli siin sirgema joonega.

olaf
8 aastat tagasi

Et siis vähemalt kolm perekonda. Miks mitte rohkem? Seni kui nad on omavalitsuses vähemuses, peavad nende üle korda valged. Kohalik konstaabel saab tööd. Kindlast kaasatakse abipolitseinike ja vajadusel kaitseliitu. USA mõnede linnade kogemus on näidanud, et kui neid on juba 60-70 % , siis suure tõenäosusega hakkavad nad teineteist tapma. Järgi jäävad kõige tugevamad. Kas uus rass tulekul?

jaak
8 aastat tagasi

Kust nüüd vallal niipalju raha,et suudab pagulasi üleval pidada? Palju meil omal on vaeseid keda tuleks toetada. Härra vallavanem võtke üks pere enda juurde elama. Aga arvestage esimesel aastal on teil neid kaks,järgmisel 12 tükki jne.
Mille eest või miks küll inimestele haridust antakse.