Galerii: 200 inimest andis Haapsalu doonoritelkides verd

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9

 

Juunikuu kahel esimesel päeval oli võimalik Haapsalu lossihoovi esisel platsil verd loovutada. Esimese päeva õhtuks olid doonorid verekeskusele loovutanud 125 doosi. Teise päeva keskpäevaks oli annetanuid kogunenud üle kahesaja.

Ettevõtmise organisaatori Ülo Lombi sõnul tuleb verd andes läbida kuus telki. Esiteks registratuur, kus fikseeritakse kõik verd loovutada soovijad. Järgmiseks ootab ees vereanalüüside telk, kus võetakse vereproov, määratakse veregrupp, hemoglobiini tase, vererõhk ja südamelöögi sagedus.  Kolmandas telgis pakutakse mahla, et vedeliku taset organismis tasakaalustada. Neljandas etapis toimub kõige olulisem, vere loovutamine. Igalt patsiendilt võetakse 450ml verd, mis saadetakse edasistele protseduuridele, et seda oleks võimaliktulevikus kasutada vereülekandeks. Viies ja kuues telk on taastumiseks, pakutakse šokolaadi ja kohvi. Võimalik on osaleda loosimistes.

„Kõigi verd loovutanute vahel loositakse välja reis Türki“, lausus Lomp.

Doonoripäevade mõju Eesti meditsiinile on olnud positiivne, näiteks on ära kadunud suvine verepõud, mille tõttu tuli veel mõni aasta tagasi mitmeid raskeid operatsioone edasi lükata. Lomp märkis, et praegu ei ole ühegi veregrupi varud täiesti otsas.

Doonoritelgid liiguvad mööda Eestimaa linnu ringi juba üheksandat aastat. Esialgu kasutati doonoritelkidena Kaitseväe ja Päästeameti telke, mis nüüdseks on koostöös sotsiaalministeeriumiga vahetatud suurema mahutamisvõimega ja paremate valgustingimustega telkide vastu.

Üritusele oli kaasatud ka Haapsalu vabatahtlikke. Martin Nermani ja Geerit Kikuti, kelle ülesandeks on läbi viia loosimisi, sõnul osalevad nad taolistel üritustel hea meelega. „Loovutaksime isegi verd, kui vanus lubaks“, sõnasid noored.

Doonoritelgid käivad ka Tallinnas ja Tartus ning veel  kuues väikelinnas.

Fotod: Arvo Tarmula

doonor11 doonor12 doonor13 doonor14 doonor15 doonor16 doonor17 doonor18 doonor19

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments