Täna selgub Taebla uue kooli asupaik

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

mägi taebla

Taebla gümnaasimi direktor Jaanus Mägi praeguses koolihoones, mis läheb lammutamisele. ARVO TARMULA

Lääne-Nigula vallavolikogu otsustab neljapäeval, kuhu ehitada uus põhikool üle 200 õpilasele. Vana kool lammutatakse maha.

Taebla gümnaasium lõpetab tegevuse 2017. aastal, et jätkata 9klassilise koolina. Uue koolimaja ehituseks loodab Lääne-Nigula vald saada kuni kaks miljonit eurot toetust haridusministeeriumilt.

Üldse läheb uue kooli ehitus ja sisustamine arvestuste järgi maksma 1 890 000 eurot. Seni ei ole vald otsustanud, kuhu uus kool ehitada. Neljapäeval valib vallavolikogu kolmest võimalikust asupaigast ühe välja: volimeestel tuleb otsustada, kas ehitada uus kool praeguse gümnaasiumihoone asemele, Taebla endise vallamaja kõrvale või mujale Taebla alevikku, näiteks lasteaia kõrvale.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus oma eelistust eile välja ei öelnud, et volimehed ei tunneks end kallutatuna.

„Emotsionaalselt meeldib ühele pikk, teisele lühike koolitee. Selle üle võibki vaidlema jääda. Volikogul tuleb aga numbritele otsa vaadata ja veendumusele jõuda,” ütles Lõhmus.

Lääne-Nigula vallavolikogu hariduskomisjoni aseesimees Argo Roos ütles, et tema ja komisjoni seisukoht on, et parim on praegune, st gümnaasiumi asupaik nii raha ja numbreid kui ka õpilasi ja keskkonda arvestades.

„Vaikne, rahulik, ilus loodus. Maalapsed, maakool,” ütles Roos.      

Et kooli ei saa ehitada mitte ainult euroraha eest, osa tuleb maksta kinni ka vallal endal, samuti on kooliehitusega seotud kulusid, mis ei ole abikõlblikud, tuleb volimeestel sellega arvestada. Eksperdihinnangu järgi tuleb vallal endal kulutada üle 700 000 euro, kui ehitada uus kool vana asemele. Kooli mujale ehitamine kahekordistaks summa: vallal endal tuleks maksta üle 1 400 000 euro.

Vana koolihoone asemele ehitades oleks abikõlblikke kulusid üle kahe miljoni, vallamaja kõrvale ehitades alla kahe miljoni (55 000 eurot vähem).

Kõik kolm varianti eeldavad gümnaasiumihoone lammutamist. Vallavanema sõnul pole aga kindel, kas kooli vallamaja kõrvale ehitades on võimalik saada lammutamiseks toetust. Vana hoone lammutamine maksaks hinnangu kohaselt 50 000–60 000 eurot sellest olenevalt, kas lammutada kompleks osaliselt või tervenisti.

Kui uus kool tuleks vana asemele, jäetaks spordihoone ja õpilaskodu osa alles, sest võimla ehituseks kooliehituse meetmest nagunii toetust ei saa.

„Spordihoone osa on soojustatud, renoveeritud, korralikud põrandad. Ekspertiis soovitas alles jätta ka õpilaskodu, kuigi sellele tuleb leida funktsioon,” ütles Lõhmus.

Volimeestel tuleb neljapäeval langetada ka otsus, kas lisa- või põhikoolimajana kasutada  gümnaasiumihoone kõrval asuvat ajaloolist puithoonet. Sellise ettepaneku on teinud muinsuskaitseamet, kes on avaldanud soovi maja ka kaitse alla võtta. Ekspertiis vana puithoonet uue kooli põhihoonena kasutada ei soovita.

Roos ütles, et vanas majas võiks asuda näiteks raamatukogu. „Uut, innovaatilist, lapsesõbralikku keskkonda nullist üles ehitada on lihtsam. Vana maja vajaks väga suurt ümberehitust,” märkis Roos.

Ka Lõhmuse sõnul ei ole puithoone põhimajana kasutamine mõistlik. Kooli küttekulud päris uue hoonega võrreldes oleksid suuremad, renoveerimistööd ääretult mahukad. „Ei tea iial, mis sealt välja tuleb, kui me ta lahti võtame,” märkis Lõhmus.

Taebla vana vallamaja kõrvale ehitus tähendaks, et tehtaks korda ka praegune kultuuri- ja spordisaal, mis rikastaks kohalikku elu. Vallarahvas saaks kasutada kooli raamatukogu ja sööklat. Säärase lisandväärtuse andmine aga pole abikõlblik, nii et vähendaks saadavat eurotoetust.

Ka tuleks vallal ära osta eraomanduses olev maatükk, kuhu kool ehitada, ja rajada staadion, mis pole samuti abikõlblik ja tähendaks vallale kokku üle 400 000 euro lisakulu.

Et maad vallamaja kõrval on vähe, tuleks ehitada kolmekorruseline koolimaja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tereperestroika
8 aastat tagasi

võiks ikka kooli alles jätta.’

Karli Kopelman
8 aastat tagasi

Kiri koosolekust oli e-kooli teadete rubriigis…elu kiire ja tagantjärgi leidsime ta sealt ka üles.Aga seda öeldi juba mõni aeg tagasi,et neist lastest kes Taebla koolist gümnaasiumi jäävad ei piisa,vaja oleks juurdetulijaid vähemalt valla teistest põhikoolidest. Üheks valla elujõulisuse lävendiks muide pakutakse gümnaasiumi pidamise võimekust. Uus maja on lihtsalt sedavõrd magus pakkumine millest on raske loobuda,selle saamise tingimuseks on gümnaasiumist loobumine. Millegipärast pole kuulnud suurte paneelidest kortermajade puhul omanike tõdemust,et renoveerimine ei tasu ära,lammutame ja ehitame uue.Neid soojustatakse ja tehakse korda pidevalt,isegi rahalinnas Tallinnas. Taebla kandi lapsevanemail oleks ainsaks võimaluseks protsessi pöörata oma rahadega gümnaasiumit remontima ja pidama hakata.Nii rikkad me… Loe rohkem »

to+hoolekogu
8 aastat tagasi

Jah,meie ootame vaid otsust,kuigi teame seda niikuinii.Pange siia ka kirja,kui aega saate.

to hoolekogu
8 aastat tagasi

“Mida te virisete ?”Päris lõbusad kommentaarid siin.KES viriseb?

Taebla Gümnaasiumi hoolekogu
8 aastat tagasi

Kooli hoolekogu kogunes18.05. ning kirjad saadeti nii hoolekogule, lapsevanematele, tulevastele lapsevanematele (lasteaia omadele) ja mis oli tulemus: koos oli vaid hoolekogu pluss 2 huvilist. Ja nüüd selline virisemine siin? Kus te enne olite? Anonüümselt kritiseerivad kõik, kuid kui vaja siis pole kedagi olemas. Lihtsalt nii kurb on vaadata neid kommentaare ja ei suutnud suud enam pidada. Kahju lihtsalt.

las siis volinikud teevad otsuse
8 aastat tagasi

Aitäh informatsiooni eest! Ma siis eespool arvasin, et kohalikega pole püütudki suhelda. Kui nii, siis tõepoolest käigu oma lastega koolis, kus iganes, kui lastevanematel endil huvi puudub.

jaak
8 aastat tagasi

Nagu enne kirjutasin,tuleks vallas sulgeda Linnamäe,Palivere ja Risti kool.Renoveerida Taebla kool ja lapsi kui palju. Alles tuleks jätta ka gümnaasium.Kui ruumi üle vanas koolimajas siis ka Taebla lasteaed sinna.

Franz-K
8 aastat tagasi

“Laibatükeldaja Ko-Loss” – aknad ette kleepida, üle võõbata ja – voilaa! – haridustempel valmis! See ka väikse varuga, ikkagi viis korrust! Aga varsti jookseb väikesi tõmmusi mumbasid siin ühe korruse jagu niikuinii ringi, nii, et kõik (J.)O.K.(K.)

Vana kutsekas
8 aastat tagasi

Miks mitte renoveerida vana kutseka hooned ja sinna teha uuesti kool, minu arust väga ilus hoone ja lihtsalt seisab.

irw
8 aastat tagasi
Reply to  Vana kutsekas

ja vald läheb seda karpi erakätest ostma, Arco varas oli see mingi hetk pakkumises hinnaga 1 200 000.- €?!

plaan
8 aastat tagasi

Plaan on nii,et ehitame selle uue põhikooli euroliidu toel.Ja siis,kui viimane on kadunud,teeme sinna uuesti gümnaasiumi.Lapsi on selleks ajaks küllaga….,vanad kortermajad restaureeritud ja ridaelamuid kõik põllupealne täis ehitatud.Kingitud hobuse suhu ei vaadata.Kui on raha,võtame vastu!

juku
8 aastat tagasi

A’ kas uus valla maja tule sinna,kus valla vanem pildi pääl käega näitab?