Janek Kalvi: Valitsusjuht käitub kui õlletootjate pantvang

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Janek_Kalvi4

Valitsuse maksuplaani realiseerudes jääb Eesti ilma suurest turismimootorist ning Läti saab suure osa seni meile kuulunud alkoturust hõbekandikul kingiks, kirjutab AS Liviko juhataja Janek Kalvi (pildil) ajalehes Postimees.

Kui valitsus oma otsustes ka tegelikult terviseargumentidele tugineks, tuleks kaotada kange alkoholi ja õlle 2,62-kordne aktsiisierinevus, mis soosib õllefirmasid, sest iga aktsiisitõusuga muutub õlu tarbija jaoks veelgi kättesaadavamaks. Õlu on Eestis enim tarbitud alkoholiliik. Ka suurim osa absoluutalkoholist tarbitakse Eestis just õllena. Alkoholiaktsiisi aga laekub õlle pealt ainult 43,4 miljonit eurot aastas, mis teeb 19 protsenti kogu alkoholiaktsiisist.

Samal ajal annab kange alkohol kaks kolmandikku maksupanusest ehk 67 protsenti alkoholiaktsiisist, mis teeb 156,6 miljonit eurot. Riik jätab igal aastal õllelt võtmata kümnete miljonite eurode ulatuses maksuraha. Valitsusjuht käitub kui õlletootjate pantvang, kelle vankumatu lojaalsus ühele alkoholitööstuse huvigrupile valitseb naeruväärselt kogu Eesti aktsiisipoliitikat.

Müüt, nagu oleks sama alkoholisisaldus õlles ohutum kui viinas, on teadusuuringutega ümber lükatud. Teaduslikult on tõestatud, et aktsiiside erinevus kanges ja lahjas alkoholis ei ole põhjendatud ning õige oleks need võrdsustada. Kui pooleliitrise 40% viina pealt makstakse alkoholiaktsiisi 3,8 eurot ja pooleliitrise 4,7% õlle pealt 17 senti, siis võrdsustamisel tuleks maksta õllelt 44 senti aktsiisi.

Valitsuse rahahäda leevendamiseks välja mõeldud 15-protsendiline alkoholiaktsiisi tõus kasvatab õllepudeli hinda poes järgmisest aastast vaid kolm senti, kuid viinapudeli hind tõuseb 76 senti. Seega paneb iga järjekordne ühetaoline aktsiisitõus õlletootjad juubeldama, sest valitsus tsementeerib nende ärile järjekordse riikliku valega vooderdatud konkurentsieelise.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uno
8 aastat tagasi

Tänu Poliitikute mõtlematudele lubatustele ja rahade ühes taskus teise paigutamise maksude suurendamise ja aktsiiside tõstmisega riigis tulusi juurde ei tule!! Ja põhiendusega et mee suurenadme tulusi ja laste toetuste Näol , kuid seejuure kui palju tee aga võtate!! Kuna inimesed peavad kaa tööl käima ja kaa muud toimetused nõuavad kütust!! Millegi päras neile tundu et akstsiisid see ei nagu mõju inimeste ja ettevõtete tuludele. Masudee asemel oleks vaja Arendata Eestis Riikliku Majandus ja Tööstus Luua uusi töökohti otsida Eesti toodetele uusi turgusi Ja vähendata töötus ja rahva äravoolu riigist!! Kahjuks see valitsus ja Riigikogu selleks võimelised pole kuna ei jätku… Loe rohkem »

Jürgen
8 aastat tagasi

Õige ta on. kaineid päevi on rohkem tarvis.