Saxby tuletorn avatakse külastajaile

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Saxby majakas. Foto: Urmas Lauri

Saxby majakas urmas lauriSaxby tuletorn. Foto: Urmas Lauri

Mai lõpus saab Vormsi juurde veel ühe turismiatraktsiooni, kui MTÜ Vormsi Tuletorni Linnak hakkab korraldama külastajate pääsu saare uhkeimasse, Saxby tuletorni.

1864. aastal ehitatud Saxby tuletorn oli esimene Gordoni süsteemi malmtuletorn Eestis. Tuletorn, mis on merepinnast arvestades 27 meetri kõrgune, kuulub veeteede ametile, kuid mullu anti see valitsuse otsusega tasuta kasutamiseks MTÜ-le.

Veeteede ameti navigatsioonimärgistuse talituse juhataja Peeter Saare sõnul on Eestis mitmeid näiteid, kus külastajaid lubatakse töötavaisse tuletornidesse. „Laternaruumi küll külastajad ei pääse, aga seal pole ka midagi eriti vaadata,” ütles Saar.

Staažika Saxby majakavahi lapselaps Artemi Smirnov ütles, et praegu käivad viimased ettevalmistused ja tuletorni ametlik avamine on 31. mail. Tuletorni linnakus, peale torni on säilinud seitse hoonet, tegutseb ka väike muuseum.

Tuletorn on külastamiseks avatud kolmapäevast pühapäevani, täispilet hakkab maksma 2 eurot ja koolilapsel 1 euro.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tublid
8 aastat tagasi

Tore koht ja uhke väike muuseum ! Ütlemata tore saar see Vormsi saar! Olen käinud korduvalt, aga ikka suvel. Ja kui toredad inimesed seal on! Jaksu edaspidiseks!

Tont.
8 aastat tagasi

Väga hea uudis,sinna ei pääsenud aastaid keegi.Tornist avaneb suurepärane vaade saarele ja merele. Ainult ma ei saa aru, kes see lammas ja miks käskis maha võtta Kersleti piirivalve torni-ka sealt oli ilus vaade.