0

Läänemaa linnutornid esikolmikusse ei jõudnud

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnuvaatlustorn. Foto: Aivar Veide

Linnuvaatlustorn. Foto Aivar Veide

Eesti ornitoloogiaühingu korraldatud tornide linnuvaatluspäeval oli linnurikkaim torn Aardla poldri linnutorn Tartumaal, kus vaadeldi 69 linnuliiki, Läänemaa linnutornid esikolmikusse ei pääsenud.

Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnu registeeriti rannikul ja Läänemaal asuvates linnuvaatlustornides tavapärasest vähem linnuliike, sest laupäeva hommikuse tugeva tuule tõttu jäi osa laululinde kuulmata.  „See ei tähenda, et linnuliike oleks vähem, vaid tulemus peegeldab just vaatlusolusid,” ütles ta.

Valker tõdes, et väga palju me sisemaa tornidele seekord alla ei jäänud, näiteks Kirimäel asuvas Saunja linnutornis registreeriti 61 linnuliiki,” ütles Valker. Ta lisas, et varasemate aastatega võrreldes, mil Haeskas registreeriti üle 80 linnuliigi, oli tänavune aasta siiski kehvem.

Eesti ornitoloogiaühingu teatel laekus tornide linnuvaatluspäeval tulemusi 20 vaatlustornist ja linnuliike saadi kirja 161. Esmakordselt tornide linnuvaatluspäeva viieaastases ajaloos osutus kõige liigirikkamaks vaatluskohaks sisemaal asuv Aardla poldri linnutorn Tartumaal, kus vaadeldi 69 linnuliiki. Järgnes samuti sisemaal asuv Räpina ranna vaatlustorn Põlvamaal 64 liigiga ja võrdselt 63 liiki vaadeldi Kuressaare Loode tammiku linnutornis ja Paljassaare roostikutornis.

Huvitavamateks vaatlusteks olid tulipart Aardla poldril, tundrakiur Pärnu Raeküla rannakarjamaal, mustviires Orjakul Hiiumaal ja Kuressaare Loode tammiku vaatetornist vaadeldud tuhat kormorani. Kuna käimas on viuaasta, siis mitmes tornis olid juhendajateks röövlinnuspetsialistid, kes tutvustasid huvilistele ka röövlinde ja rääkisid nende elust-olust. Kõige rohkem röövlinde vaadeldi Urmas Abeli juhendamisel Lähte vaatetornis Tartumaal, kokku seitse liiki. Huvilisi käis tornide vaatluspäeval kokku 186. Enim külastajaid oli liigirikkaimas Aardla poldri linnutornis.

Samal päeval toimus tornide linnuvaatlus ka Soomes. Seal vaadeldi linde 325 tornis ja külastajaid oli 2000. Pikima liiginimekirjaga oli Lääne-Soomes asuv Parhalahti kalasadama vaatlustorn, kus vaadeldi 111 liiki linde, huvitavamad neist olid kaelusrästas ja valgeselg-kirjurähn.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz