2

Toomkiriku katuse heaks annetaja saab oma nime jäädvustada sajandeiks

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

P1050126

Plekksepp Andrus Raie toomkiriku katusel. Foto Aleksander Mihelson

Haapsalu ja Läänemaa Muusemide sihtasutus pakub võimalust soetada 41 euro eest tahvel vaskplekki toomkiriku katuse tarvis ja sellega oma nimi ajalukku kirjutada.

Sihtasutuse juhi Anton Pärna sõnul saab kampaania avalöögi muuseumiööl, 15. mail. Esialgse kava järgi kestab annetuste kogumine toomkiriku katuse tarbeks terve tänavuse aasta.

„Toomkirik on linnale tähtis, juba linna asutamisürikus 1279 on eraldi mainitud, et toomkirik on valmis,” põhjendas Pärn toomkiriku katuse remondi vajalikkust.  

Toomkiriku katusele läheb 52 x 135 cm suurusi valtsplekist tahvleid 1078. „Nii et kokku saab meil olla kuni 1078 annetajat, neist tekib toomkiriku katuse omamoodi vennaskond,” ütles Pärn.

Pärn näeb annetajatena eraisikuid, aga ka näiteks perekondi, tantsurühmi, asutusi, kooliklasse jt. „Miks ei võiks kooli lõpetav klass puu istutamise asemel osta hoopis plekitahvli,” ütles Pärn. Ta lisas, et annetuse võib teha ka mõne märkimisväärse sündmuse puhul, olgu see siis sünnipäev või piiskopi ametisse seadmine. Viimase puhul tegi kogudus samuti üleskutse annetada kiriku katuse remondi heaks.

Kõigi annetajate nimed jäädvustatakse. Igale üksikule katuseplekile annetaja nime ei panda, küll aga kantakse annetajate nimed kolmele-neljale tahvlile, mis pannakse katusele kõige viimasena. Seni näeb annetajate nimedega tahvleid toomkirikus. Esialgu pannakse plekitahvlile annetajate nimed lipikutena, aga kui tahvlitäis nimesid kokku saab, söövitatakse need plaadi sisse.

 „Kui paarisaja aasta pärast kiriku katuseplekki taas vahetama hakatakse, siis kõiki 1078 plaati säilitada ei saa, kuid nimedega tahvlitel on eluõigus ajalooallikana. See võib olla tohutu huvitav info ühest ajalooperioodist Haapsalus,” rääkis Pärn.

Toomkiriku katuse remont algas eelmise aasta lõpus. Tegemist on mitu aastat kestva projektiga. Mullu korrastati katusekonstruktsiooni, nüüd on töömehed jõudnud katuse vahetamiseni – esimesed uued vasktahvlid on juba katusele paigutatud. Esialgu jagub raha nii palju, et katuse saab vahetada ristimiskabelini.

Anton Pärna sõnul oli arutusel, kas panna toomkiriku katusele odavam tsink- või kallim vaskplekk, kuid otsustati kallima vaskpleki kasuks. „Seda materjali on sajandeid kasutatud kogukonnale oluliste ja suursuguste hoonete katmiseks,” põhjendas Pärn. Korraliku vaskpleki eluiga küünib üle kahesaja aasta.  

Annetuste kogumise kampaanias välja hõigatud 41 eurot on vaskplekktahvli sümboolne hind. „Nii palju maksis see hetkel, mil otsustasime annetusi koguma hakata. Nüüd on tegelik hind juba pisut tõusnud,” rääkis Pärn.

Katuse remont ise on aga kulukam ettevõtmine, sest lisandub tööraha, konstruktsiooni remont jms.  Toomkiriku katuse remondiks on muuseumide sihtasutus seni saanud ligi 110 000 eurot toetust muinsuskaitseameti pühakodade programmist. Kogu katuse remont läheb maksma ligi 300 000 eurot

Pärna sõnul viiakse mahavõetav plekk kokkuostu ja selle eest saadav raha kasutatakse samuti remondikulu katteks.  

Haapsalu toomkirikuga sarnaselt on varem inimeste annetustega uue katuse saanud Tartu Jaani kiriku torn. „Seal oli torn, aga meil on terve katus,” ütles Pärn. 

Muuseumide sihtasutus tegi esimese katse annetuste abil piiskopilinnuse seisukorda parandada läinud aasta lõpul, mil koguti loteriide ja annetustega raha väravatorni korrastamiseks. Pärna sõnul on täpne summa veel kokku löömata, kuid sel suvel saab väravatorn katuse, mis takistab vee pääsu müüride vahele.

 

Annetused

Annetusi toomkiriku katuse remondiks ootab SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid rahandusministeeriumi arvelduskontole EE891010220034796011, viitenumber 3500081500 (viitenumber näitab, et raha läheb Haapsalu ja Läänema Muuseumide sihtasutusele).

Samuti saab annetuse teha, makstes kaardiga SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumite hulka kuuluvas muuseumis

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kübe
Kübe

Vase joome maha ja pleki paneme katusele.

Uskmatu+Toomas.
Uskmatu+Toomas.

Kas mitte asendatav katus ei olnud ka vaskplekist?Kui oli siis kuidas see nii vähe vastu pidas,kes selle töö omal ajal vastu võttis,kes garanteerib täna,et 20. aasta pärast ei pea uut tegema.
Väärt ettepanek aga annetada saab ainult siis kui töö teostatakse kvaliteetselt,kvaliteetse vaskplekiga .

wpDiscuz