Keskkonnaamet hüvitab Läänemaa talunikele 13 367 eurot kiskjakahju

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Karu rüüstatud mesitarud arvo tarmula (2)

Karu rüüstatud mesitaru. ARVO TARMULA

Läänemaal korvab keskkonnaamet 19 taotlejale suurkiskjate ehk hundi, karu ja ilvese tekitatud kahju kogusummas 13 367 eurot.

Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialisti Tõnu Talvi sõnul murdsid hunt ja ilves möödunud aastal Läänemaal 75 lammast. Hunt tegi karjas rohkem kurja Martna vallas, ilves Kullamaa ja Ridala vallas. Karu rüüstas nende andmeil 12 mesinikul 39 mesitaru, millest enamik kahjustusi jäi Lääne-Nigula valda.

„Me oleme selle looduse keskel ja kõrvuti nende liikidega siin maal tuhandeid aastaid koos elanud,” ütles Talvi.

Talvi sõnul on Eestis teiste riikidega võrreldes nende kolme loomaliigi arvukus heas seisundis, paljudes maades on elupaikade kadumise, üleküttimise ja vananemise tõttu need loomaliigid kehvas seisundis või välja surnud.

„Nende arvu reguleeritakse küttimisega, jaht on suunatud nuhtlusisendite tabamisele,” ütles Talvi. Samal ajal on nende hüvitamismeetme eesmärk korvata maamajandusega tegelejaile otsesed kahjud, korraldada inimese-looduse suhet, vähendada võõristust ja vaenu looduse vastu, juhtida tähelepanu omavastutusele ja ennetusmeetmetele.

Üle Eesti hüvitab keskkonnaamet kahjusid 144 334 eurot. Kahjude hüvitamiseks esitas 168 kahjusaajat 325 taotlust. Eestis hundi murtud kariloomade arv on jäänud kahe varasema aastaga võrreldes samale tasemele, pruunkaru rüüstatud mesitarude arv ning ilvese murtud kariloomade arv on kasvanud. Suurkiskjate tekitatud kahju hüvitatakse täiel määral, kahjusaaja kanda jääb seaduses ette nähtud omavastutuse osa 64–128 eurot aasta kahjude kohta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments