Haapsallu tuleb Kreeka restoran

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Olives_Spanish_Stuffed

Küproselt pärit kreeklane Fokas Koumides avab mai lõpus endises Pipi pansionaadis uue söögi- ja joogikoha ning väikese toidupoe, kust saab osta Kreeka traditsioonilisi toiduaineid ning vägijooke.

Koumidesele kuulub toidukett Palais Des Crepes, millega ta alustas 1998. Praegu on tal kokku 18 kohvikut, millest kolm on Kreekas ja 15 Küprosel. Ta kavatseb sama keti avada ka Eestis.

Haapsalus avatav koht sellesse keti ei kuulu, koha nimeks saab „Margot food and style”. Toidukohas hakkab tööle üks kokk Kreekast ja esialgu ka Koumides ise.

„Ma proovin leida siia tööle kohalikke inimesi ja kui see peaks raskeks minema, leian inimesed Kreekast,” rääkis ta.

Oma toiduketi tarbeks on ta alustanud kohtade otsimist Tartus ja Tallinnas. „Margot food and style” hakkab pakkuma magusaid pannkooke, vahvleid, traditsioonilist Kreeka ja Küprose toitu ning gurmeekohvi ja mitut sorti Kreeka alkoholi.

„Me plaanime avatud olla hilisõhtuni, 11–12ni, sest Haapsalus ei ole kohta, kus õhtul väljas olla, kus saaks nautida hilist kohvi või jooki,” ütles Koumides. Ta tahab söögikohta ka talvel kaua lahti hoida.

Eesti vastu tekkis Koumidesel huvi, kui ta sai sõbraks ühe Tartust pärit eestlasega, kes töötab Haapsalus. Haapsalusse tuli Koumides esimest korda kaks aastat tagasi ning pärast seda on ta nii mõnegi puhkuse siin veetnud.

„Mulle meeldib see koht, ma hakkan siin elama, see on kena ja hubane linn,” ütles ta.

Enamik toormaterjal hakkab kreeklase toidukohta tulema Kreekast ja Küproselt. „Siit ei leia samu asju ega sama kvaliteeti,” ütles ta.

Koumidesele kuulub Küprosel ka toiduainetehas, kust hakkab palju tooteid tulema nii restorani kui ka toidupoodi. Kreeka toidupoodi tulevad müügile Kreeka jogurt ja feta, oliivid ja oliiviõli, maitsetaimed ja alkohoolsed joogid. Väikesest aiast kavatseb Koumides teha suure terrassi ning järgmisel hooajal on tal kavas terrass veelgi suuremaks teha, et saaks korraldada erapidusid, kas sünnipäevi või äripidusid.

 „Loodetavasti avame mai lõpus või juuni alguses,” lootis Koumides. Avamise päeval kutsub ta kõiki tasuta maitsma kohvi ja toite.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Marget V.
8 aastat tagasi

Teeks kreeklasega hea meelega koostööd, alustaks kreeklasest kokast ja ostaks kvaliteetset toidukraami. Minu arvates igati tervitatav ettevõtmine.

Tont.
8 aastat tagasi

Haapsalus polnud piisavalt hulkuvaid koeri…

M.
8 aastat tagasi

See on küll hea mõte!Lõuna ajal polegi siin söögikohta, pead trampima linna teise otsa ja toitu oodates lõppebki su lõuna.Kindlasti on külastajaid ja sööjaid!

Kuglimugli
8 aastat tagasi

Kuhu jäi Bombay ? Mis sellest on saanud ?

lugeja
8 aastat tagasi

Tahaks kohe ühte korralikku moussakat! Kreekas on tavaliselt pererestoranid ja iga peremees teeb neid rahvustoite erinevalt. Veinis hautatud liha, teftelid, viinapuu lehtedesse mässitud hautised, oeh, suu hakkab meenutades vett jooksma…

kalor
8 aastat tagasi

Oliivist ja singiviilust ja fetajuustust kõhtu täis ei saa ja tühja peale eestlanbe raha ei kuluta. Magusad toidud tunduvad kalorirohkemad ja nendel võib isegi talvelt turgu olla kui maitsvad ja hind paigas.

hm
8 aastat tagasi

küll külastajaid jagub kui on normaalne hind…..Kreekas ostad karahvinis veini ,paar eurot maksab mitte nagu meil Haapsalus kaks-kolm euri pokaal….hea hind siidrile,õllele-küll tullakse sellisesse kohta õhtut veetma.

Ivo
8 aastat tagasi

Jätaks ettevõtte majandamise ettevõtja mureks ja prooviks rõõmu tunda!

Geralt z Rivii
8 aastat tagasi

Haapsalu probleem on et inimesed kes elavad siin ainult turimist elavadki aga hooaeg on nii lühike (5 kuud) et pole mõtet rohkem restorane avada kui pärast oktoobrit see restoran suletakse. Lisaks, Eestlased ei raiska raha nagu Lääne-Euroopas ja see tähendab et raha ei liigu ning restorani omanikel pole muud väljapääsu kui hoida hinnad kõrgel.

käin ise ka korra läbi
8 aastat tagasi

No ikka on tore, aga kuidas see kestma jääb? Kõik need 100 Haapsalu resto-inimest käivad söögikohast läbi ja edasi…..??? Suvel on ka nii, et AINULT ürituste päeval jagub külastajaid, talvel pole mõtet unistadagi külalistest.. Siinkohal oleks väga vinge, kui ma eksiks.