Kullamaa vallajuht: Hooldekodu kuritarvitab vaimupuudega inimeste valimisõigust

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Kullamaa volikogu esimees Einar Pärnpuu.

Kullamaa vallavolikogu juht Einar Pärnpuu (fotol) leiab, et Koluvere hooldekodu juhtkond kuritarvitab hoolealuste lihtsameelsust ning sunnib neid hääletama valimistel juhtkonna näpunäidete järgi, kirjutab Tallinna linnavalitsuse ajaleht Pealinn.

„Vaimupuuetega inimeste hooldussüsteem töötab meil ka valimissüsteemi heaks, teatud seltskonna jaoks, ütleme nii," lajatab Kullamaa vallavolikogu esimees Einar Pärnpuu. Samal ajal, kui hoolekodusid majandava riikliku AS-i Hoolekandeteenused juhtkond väidab kõik korras olevat, kurdab vallajuht, et Koluvere hooldekodus pannakse hääletama inimesed, kes tegelikult ei saa aru, mida nad teevad.

Läänemaal kõikidel valimistel taas tekkiv vägikaikavedu – kohalik valimisliit Koluvere hooldekodu reformierakondliku juhtkonna vastu – sunnib kõnelema vaimupuudega inimestest kui hinnalisest poliitkapitalist. Koluvere hooldekodu näide pole Eestis kaugeltki ainus, kus vaimupuudega inimesed pole vaid lihtsalt valijad. Nad on olulised ja kõrgelt hinnatud, või ka hoopis kardetud tegijad. Oleneb, kust poolt vaadata.

Pealinn kirjutab, et Koluveret hoiab oma kontrolli all reformierakondlane Tiia Topper, kes valimistel tavatseb ka ise kandideerida ja kelle poeg Marek samuti valimistel aktiivset reformierakondlikku poliitikat ajab. Ka paigutatakse valimisnimekirjadesse Koluvere töötajaid-hooldajaid. Poliitilised jõujooned vallas jagunevadki nõnda, et ühel pool on hooldekodu juhtkonnas kindlustunud Reformierakond. Vastaseks on siis erakondlikult sõltumatu ehk kohalikke ettevõtjaid ja põllumehi ning laiemalt maaelanikke esindav valimisliit.

"Valimiste päeval käisin isiklikult kaasas, näiteks viimastel omavalitsuste valimistel," ütleb Pärnpuu. "Siis juhtus ikka halenaljakaid lugusid. Üks tuli ID-kaardi koopiaga, mis oli papi peal, nurgad ümmargused, nagu ID-kaardil on. Ja kui siis komisjonis küsiti, mis see on, hõikas hooldekodu direktriss, kes oli ka vaatleja, eemalt, et see on koopia. Mina küsin, et kas te tavaliselt teete asutuses ka selliseid koopiaid, papi peale ja lõikate ääred ära. Selline tsirkus käib."

Pärnpuu jutustab ka ühest varasemast intsidendist: "Kui siis toodi mees trellide tagant välja ja talle pass kätte anti, võttis ta passi tagurpidi pihku ja jooksis kongi tagasi, koos oma passiga. Ta polnud elu sees passi näinud. Ja see oli siis valija! Seekord jäi paljudel nendel siis valimata. Nad ei saanud hakkama sellega – ei abiga ega ilma abita. See on ikka halenaljakas jama."

Pärnpuu sõnul on valimas käimise korralduslik külg Koluveres aastatega üha täienenud. "Algul toodi neid eelvalima bussiga, number oli pihku kirjutatud pastapliiatsiga, aga järgmine kord olid juba visiitkaardid peos ja ülejärgmine kord tõid töötajad autodega. Viimane kord viidi valima juba teise jaoskonda, mitte Kullamaale. Miks seda lastakse nõnda teha? Tegelikult peaks ikka vahe sees olema, kas inimene on suuteline valima või ei ole."

Pärnpuu jutu taustal tekib muidugi küsimus, miks siis ikkagi ei algatata rohkem teovõime äravõtmisi, et sedakaudu eraldada sikud lammastest ehk siis maailma asjadest midagi mõikav kontingent täiesti lihtsa- või lapsemeelsetest.

AS Hoolekandeteenused teenuste direktori Liina Lanno sõnul kasutavad oma õigust valimas käia umbes pooled teovõimelistest hoolealustest, ja mis poliitikasse puutub, siis pole töötajatel keelatud poliitikas osalemine.

Midagi taunimisväärset Koluvere hooldekodu juhtumis Hoolekandeteenuste juhtivtöötaja seega ei näe. "Mis puudutab kodude juhtide parteilist tausta, siis meie asutuse töötajatel pole keelatud osaleda poliitikas. Meie töötajad, sh juhid, on aktiivsed kogukonna liikmed, kellel on soovi ja oskusi kohaliku elu osas kaasa rääkida. Kui poliitiline tegevus osutub meie töökorraldust segavaks, siis me sekkume ja töötajal tuleb teha valikuid. Seni pole tõsiseltvõetavaid olukordi tekkinud."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
poliitik
8 aastat tagasi

Ja kui teile siin kullamaal ei meeldi, kolige ära.
Näiteks soome!

kullamaalane
8 aastat tagasi

Pealinn kaevas vana teema välja, millega kära tekitada.

hullumeelane
8 aastat tagasi
Reply to  kullamaalane

töö kiidab tegijat

Koluverest
8 aastat tagasi

Keskerakonnal pole enam must rääkida, hull on küll pettumus, et riigikogus ei saadud võimule. Kesikud koos Kullamaa võimuga, Ott, Pärnpuu tegid ikka tõsise kampaania Koluvere HK hoovil, jagasid, kommi visiitkaarte ja laulu lõi Erich Kriger, vot see oli alles kampaania ja kusjuures seaduslik veel. Huvitav, et selle tsirkusega läks kaasa ka lossiomanik Reivik.

enamus
8 aastat tagasi
Reply to  Koluverest

ilmselt sellest majarahvast ka e- hääletas

oo
8 aastat tagasi

väga rängad süüdistused ja miks nüüd selline teema, kas midagi puudutas liiga teravalt

Lennu
8 aastat tagasi

Eesmärk pühitseb abinõu

p.t
8 aastat tagasi

huvitav, kas kõik hooldekodud on poliitilise juhtimise all?

juss
8 aastat tagasi

Kas see tuleb kellelegi uudisena?