Piret Seire: Koristustalgud meie kõigi ohutuse nimel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

2. mail toimub üleeestiline talgupäev Teeme Ära. Sellel aastal keskendub muuhulgas vabatahtlik talgupäev tegevustele, mis aitavad luua tuleohutut keskkonda. Kas pole mitte hea võimalus üheskoos panustada oma kogukonna turvalisusse, kirjutab Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo juhataja Piret Seire (pildil).

Piret SeireLisaks tavapärasele riisumisele ja koristamisele, soovitame tähelepanu pöörata näiteks küla- ja sissesõiduteedele. Mure seisneb selles, et uued päästeautod on järjest suuremad ja võimsamad, samas jäävad paljud maapiirkonna teed järjest kitsamaks ja madalamaks. Sagedasemad probleemid kinnikasvanud teedel on just kõrgusega. Päästeauto on üle kolme meetri kõrge ja on tulnud ette juhuseid, kus kinnikasvanud teede tõttu on katki läinud näiteks vilkurid ja auto katusel paiknev varustus. Mõlemad on aga hädavajalikud meie igapäeva töös. Päästeautode peal on ka metsatöödeks vajalik varustus, kuid tulekahju kustutamisele või mõnele muule õnnetusele rutates, ei peaks päästjad kulutama väärtuslikku aega endale teed rajades. Ilmselt ei meeldiks selline viivitus ka abivajajale. Teame ju kõik, et ootaja aeg on niigi pikk!

Vaadake üheskoos naabrite või külarahvaga üle oma kodukoha teed sellise pilguga, kas seda mööda jõuab abiandja, olgu see siis päästja, kiirabi, politsei teieni ilma liigsete viperusteta? Paha ei teeks seegi, kui pöörate tähelepanu oma talu- või kodumajale viitavatele tähistele. Kas need on olemas ja kas neid on ikka pimedas või halva nähtavuse korral teile appi tulnutele näha?

Noorematel talgulistel, kes tehnikaga sõbrad, soovitame kaasa võtta oma tahvelarvuti või mobiili ning külastada näiteks oma lähedasi, sõpru, naabreid ning täita nendega üheskoos tuleohutuse testi (https://www.kodutuleohutuks.ee/) Talgupäevaks on valmis ka sellekohane äpp, mida on mugav kasutada. Tuleohutuse testi täitmine on lihtne, sealt saadav tagasiside aga koduse tuleohutuse kohta äärmiselt väärtuslik.

Lastega koos võiks paberile panna juhised, kuidas päästeautol oleks kõige lihtsam teie kodu, kooli või lasteaeda kohale jõuda. Valmis kaardi saate seinale panna ning ohu korral on selle abil lihtne häirekeskusele vajalikke juhiseid anda.

Need on vaid mõned näited, mida üheskoos enda ja oma kogukonna heaks 2. mai talgupäeval ette võtta. Mõtteid tuleohutustalgute pidamiseks leiate kindlasti veel kampaania kodulehelt http://www.teemeara.ee/et. Sealt leiate ka vajalikke materjale ning nõuandeid talgute korraldamiseks.

Teeme üheskoos Eesti puhtaks ja tuleohutuks!

Piret Seire, Lääne päästekeskuse ennetustöö büroo juhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eedu
9 aastat tagasi

Kurat,terve elu on koristatud lontruste sitta.Olgugi et see käis teise nime all.
Nüüd mõtles üks tolgus välja uue nime, meedia puhus asja suureks ja nüüd
on mees tähtsam kui raketikonstruktor.Häbi peaks olema et ei osata lontrustele
selgeks teha, et loodust ei reostata. Kõik seaduserikkujad loodust koristama.

juss
9 aastat tagasi
Reply to  Eedu

No, aga käivad just nimelt seaduserikkujad koristamas! Või tead äkki kedagi, kes pole veel seadust rikkunud?