Reedel näeb Eestis osalist päikesevarjutust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

päikesevarjutus SE2015Mar20TTäieliku päikesevarjutuse ala 20. märtsil. Kaart: NASA

Reedel, 20. märtsil on Eestis näha osaline päikesevarjutus. Varjutuse algab kell 11.00 ja lõpp on kell 13.17. Selle ajaga liigub kuuketas üle Päikese, kõige suurem osa päikesekettast (77,7 % läbimõõdust, 73 % pindalast) on kaetud kell 12.09, vahendab astronoomia.ee.

Täisvarjutust on sel aastal võimalik vaadelda Teravmägedel Norras ja Fääri saartel. Kuu katab seekord Päikese peaaegu kolmeks minutiks (2min 47 s).

Eestis on päikesevarjutus näha küll osaliselt, aga väga suures ulatuses.

Täielik kuuvarjutus on selge ilma korral Eestist näha selle aasta 28. septembril.

Järgmine sarnase ulatusega Eestist nähtav osaline päikesevarjutus toimub 25. oktoobril 2022.

Kuidas vaadelda päikesevarjutust

  • Palja silmaga Päikesesse vaadata ei lase õnneks silma kaitserefleks. Aga vaadata ju on vaja – tähendab tuleb kasutada kaitsevahendeid. Tavalised päikeseprillid ei sobi, parimad on spetsiaalse päikesefiltriga prillid. Sobib ka keevitusmask nr 14. Varjutuse vaatamiseks on läbi aegade kasutatud küünlal tahmatud klaasi, ilmutatud filmi, CD ja DVD plaate. Kõigi nende vahenditega peab olema ülimalt ettevaatlik! Kui päikeseketas tundub liiga hele, siis proovida nt plaati/filmi võtta kahekordselt või tahmaklaasi veel kord tahmata. Ja muidugi ei maksa vaadata päikesesse liiga pikka aega järjest, ka kaitstud silmaga mitte.
  • Kõige ohtlikum on vaadelda Päikest läbi teleskoobi või binokli, millel pole ees päikesefiltrit! Nii ere kiirgus tekitab jääva nägemiskahjustuse.

Allikas: astronioomia.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments