Vene valitsus saatis Eesti-Vene piirilepete eelnõu ratifitseerimisele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Keit Pentus-RosimannusVälisminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Urmas Lauri

Vene valitsus saatis Eesti-Vene piirilepete eelnõu president Vladimir Putinile, kes peab esitama selle parlamenti ratifitseerimiseks.

Eelnõu puudutab Eesti-Vene maismaa- ja merepiiri leppeid, mis määravad muuhulgas kindlaks piiri kulgemise ka Narva ja Soome lahes.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on see vajalik samm, et piirilepingute ratifitseerimine edasi liiguks, edastas välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile. Minister märkis, et piirilepingute ratifitseerimiseks on siiski ees veel mitmeetapiline protsess, mille lõpuleviimine eeldab reaalseid otsuseid. Pentus-Rosimannuse sõnul on piirilepingute ratifitseerimisega edasiminek ja jõustamine mõlema lepinguosalise huvides.

"Vene valitsuse otsus saata Eesti-Vene piirilepped Vene parlamenti ratifitseerimiseks on oluline otsus. Lepete jõustumine on samm Eesti julgeoleku tugevdamiseks, sest mida vähem meil on Venemaaga suuri lahtisi küsimusi, seda parem. Riigipiiri küsimus on selgelt selline teema. Loodetavasti ei kesta Vene parlamendis ratifitseerimisprotsess kaua," ütles BNS-ile Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet.

Eesti eelmine välisminister Urmas Paet ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov allkirjastasid Eesti-Vene riigipiiri ning Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu Moskvas möödunud aasta 18. veebruaril.

Riigikogus läbis Eesti ja Venemaa vahelise riigipiiri lepingute ratifitseerimise eelnõu esimese lugemise möödunud aasta aprilli keskel, selle edasisel menetlemisel jälgib Eesti Venemaa-poolset ratifitseerimise käiku ja kiirust. Riigikogus tuleb ratifitseerimise eelnõu lõpphääletus alles siis, kui Venemaa parlament on jõudnud sama kaugele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments