Läänemaal pakub parimat 4G andmelevi EMT

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

andmesideKõige suurema keskmise kiirusega on Läänemaal EMT 4G internet, kuid kiireima individuaalse mõõtmistulemuse sai tehnilise järelevalve amet (TJA) hoopis Elisa võrgus.

Viimaste aastate jooksul on Eestis võidukäiku teinud nutiseadmed. Üha rohkem on neid inimesi, kellel on kõiki interneti võimalusi ära kasutav mobiiltelefon või tahvelarvuti.

Kui kodus või kontoris on võimalik nutiseadmeis kasutada WiFi-võrku, siis majaseinte vahelt lahkudes ja pargipingil internetti kasutades sellele lootma jääda ei saa. Siis tuleb mängu mobiilne internet, mis on jõudnud oma arengus neljanda põlvkonnani (4G).

Tehnilise järelevalve amet mõõtis EMT, Elisa ja Tele2 võrkudes 4G andmesidekiirust seitsme päeva jooksul üle kogu Eesti. Läänemaal tehti fikseeritud (ühes kindlas punktis paigal olles) mõõtmisi seitse: Virtsus, Lihulas, Päril, Ristil, Linnamäel, Rohukülas ja Nõval. TJA teeb selliseid mõõtmisi vähemalt üks-kaks korda aastas.

„See on optimaalne, sest võrgud ei arene nii kiiresti, et pilt iga kuuga oluliselt muutuks,” lausus TJA side- ja meediateenuste osakonna juhataja Oliver Gailan.

Kes kasutavad 4G-d?

4G internetist on kõige enam kasu inimestel, kes kasutavad palju multimeediat, näiteks vaatavad oma internetist telesaateid nutiseadmetega või peavad tahvelarvuti kaudu videokonverentsi. 4G kasutusvaldkondi on teisigi. Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula, kes liitus EMT 4G võrguga umbes poole aasta eest, kasutab 4G võrku oma ameti tõttu.

„Mulle on tähtis, et saaksin kiiresti fotosid saata,” lausus Tarmula. Tal on fotoaparaat, mis on sedavõrd moodne, et suudab vajadusel edastada pilte iPhone’i nutitelefoni, kust saab neid siis juba üle 4G otse sündmuspaigalt toimetusse saata. „Nii palju, kui mul vaja läheb, olen 4G-ga rahul,” ütles Tarmula.

EMT esikohal

Seitsme asukoha tulemuste põhjal on Läänemaal kõige suurema keskmise kiirusega 4G võrk EMT-l. EMT allalaadimise kiirus Läänemaal on alla Eesti keskmise, kuid üleslaadimiskiiruse poolest on tulemus üleriigilisega sisult võrdne.

Tele2 võrk jääb Läänemaal napilt ettevõtte üleriigilisele keskmisele kiirusele alla, kuid Elisa internet on meie maakonnas keskmisest hoopis kiirem. Üleslaadimise poolest pole vahe suur, aga allalaadimise keskmine kiirus on Elisal siin üle 10 Mbit/s suurem kui mujal. Elisa nii võimsas tulemuses mängis kahtlemata rolli Virtsus saadud supertulemus 121,53 Mbit/s.

„Kui vaadata üldpilti, on olukord teenusega Läänemaal muude Eesti maakondadega samaväärne,” märkis Gailan.

Vaadates mõõtmistulemuste paigutumist kaardil torkab huvitava anomaaliana silma Elisa võrk Lõuna-Läänemaal. Kui Lihulas oli Elisa võrgus nii alla- kui ka üleslaadimise kiirus peaaegu olematu (vastavalt 0,04 Mbit/s ja 0,45 Mbit/s), siis Lihulast 25 km kaugusel Virtsus mõõdeti sama ettevõtte võrgus 121,53 Mbit/s. See arv oli nii suur, et oli üle riigi parimate kiiruste seas, sest üle 100 Mbit/s kiirusega allalaadimisi mõõdeti Eestis vaid üksikuid.

Gailani sõnul jäi Virtsus mõõtepunkti lähedale Elisa baasjaam ja tõenäoliselt oli seal sel hetkel teenusekasutajaid vähe. „Ka Rohukülas on Elisa mast sadama territooriumil,” ütles Gailan. Lihulas mõõdetud Elisa nõrga tulemuse põhjuseks pakkus ta, et 4G internetti pakkuva LTE-tehnoloogial põhineva võrgu signaal oli mõõtmiskohas nõrk, kuid millegipärast ei läinud mõõtmiseks kasutatud netipulk üle parema signaaliga, kuid aeglasemale võrgule.

„Kahtlustame, et netipulga loogika ei pruugi alati veatult töötada,” märkis ta.

 

Mobiilside võrgu kvaliteeti mõjutavad tegurid

  1. Levi, signaali tugevus – mida tihedam ja paremini optimeeritud baasjaamade võrk, seda parem ja stabiilsem on signaal teenuse toimimiseks. Mida nõrgem on signaal, seda aeglasemat andmeedastuskiirust võimaldav modulatsioon mobiilside võrgu poolt kasutusele võetakse, et tagada vigadeta andmeedastus.
  2. LTE võrgu puhul mõjutab kiirust ka näiteks kasutatav sagedusriba laius – LTE võrgu puhul kasutatakse signaali edastamiseks ribalaiusi 5, 10, 15 ja 20 MHz. 20 MHz ribalaius tagab suurima andmeedastuse kiiruse. Seega, mida enam kasutab teenusepakkuja 20 MHz ribalaiust teenuse osutamisel, seda suuremaks kujunevad ka võrgu kiirused.
  3. Mobiilside võrgu kasutusintensiivsus – mobiilside võrkude puhul jagavad kliendid saadaolevat andmeside kiirust. Seega, mida rohkem kasutajaid baasjaama kohta, seda aeglasemaks kiirus kujuneb.

Allikas: Tehnilise järelevalve amet

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments