Läänemaa noorte infomess „Oma rada” on reedel Haapsalu põhikoolis

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Oma Rada Haapsalus 079

Infomess "Oma rada" oli ka eelmisel aastal. Foto: Urmas Lauri

Reedel Haapsalu põhikoolis toimuval Läänemaa noorte infomessile „Oma rada” tuleb õppimisvõimalusi tutvustama nelikümmend kooli, organisatsiooni ja asutust.

Messi ühe korraldaja Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Triinu Karolini sõnul pole Haapsallu vaja osalejaid meelitada. „Koolid juba teavad meid ja tulevad siia hea meelega,” ütles ta. 

Otse või oma kolledžite kaudu on infomessil esindatud peamised Eesti ülikoolid, ümberkaudsete maakondade, kutsehariduskeskused, Läänemaa riigigümnaasiumid, välismaal õppimisvõimalusi tutvustavad õpirändeorganisatsioonid, mõned asutused-ettevõtted nagu pangad, politsei- ja päästeamet ning ka innovatsioonikeskus koos õpilasfirmadega.

Karolini sõnul on korraldajatel koolide messile kutsumisel abi olnud ka õpilaste ettepanekutest. Nii näiteks tuleb tänavu infomessile Ida-Virumaa kutsehariduskeskus, sest üks neiu soovis rohkem teada saada seal põhikooli baasil avatavast juuksuri erialast. Samal põhjusel on messile kutsutud politsei- ja päästeamet. 

 „Oma rada” on mõeldud eelkõige 8.-12. klassi õpilastele, kuid mitte ainult. Karolini sõnul on uudistama oodatud ka näiteks laste vanemad ja vanavanemad ning isegi täiskasvanud, kes plaanivad taas õppima minna. „Eriti on oodatud need lapsevanemad, kelle lapsed peaksid õppima lihtsustatud õppekava alusel, sest siin on koolide esindajad kohal ning tasub tulla ja küsida,” ütles Karolin.

Rajaleidja keskuse karjäärispetsialisti Heidi Liivlaid ütles, et mitmed koolid korraldavad huvilistele ka töötubasid – Viljandi kultuuriakadeemia korraldab muusikatöötoa, mereakadeemia õpetab sõlmede tegemist, Tallinna tehnikaülikoolil on plaanis arhitektuuritöötuba, Tallinna tehnikakõrgkool aga kutsub kl 12 legodega meeskonnatööd harjutama.

Karolini sõnul näitab eelmiste aastate kogemus, et „Oma rada” külastab 500-600 inimest. Selleks, et kogu maakonna õpilased saaksid infomessile tulla, on korraldajad käiku pannud kolm bussiliini – Virtsust, Kullamaalt ja Noarootsist.

Mullu avatud Rajaleidja keskus korraldab infomessi esimest korda. Triinu Karolin tunnistas, et ei teagi päris täpselt mitmes „Oma rada” tänavu teoks saab. Sellisel kujul on seda peetud 2008. aastast, kuid veidi teisel kujul toimus juba varem.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments