Juhtkiri: Minge valima!

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Lääne Elu soovitab eeloleval pühapäeval kõigil, kes veel eelhääletamisel pole oma valikut teinud, minna valima. Valik on alati parem kui valimata jätmine.

Kui jätta kõrvale erakonnad, kes tegutsevad jonnist või armastusest kallite käekottide vastu, siis suurtel erakondadel on kõigil pakkuda väärt ideid ühiskonna valitsemiseks. Kõige murettekitavam on kahtlemata konservatiivide Euroopa Liidu ja seksuaalvähemuste ning teiste rahvaste vastane ideoloogia. „Kui on must…”-taolised loosungid ei aita kuidagi edasi Eesti ühiskonda. Varro Vooglaiu sihtasutuse otsepostitatav reklaam, mis kiidab konservatiive, ei kaitse ühtki väärtust, ammugi mitte pereväärtusi, vaid külvab vihkamist ja lõhub ühiskonda. Sama reha otsa komistab ka IRLi teine number meie valimisringkonnas, Tõnis Palts kordab samu väärtusi nagu ka reformierakondlane Kalle Laanet. Piinlik.

Need valimised on numbrite valimised – alampalk, maksumäärad. Iga inimene saab valida partei, kelle maksupoliitika on tema rahakotile kõige soodsam. Üht asja tahab toimetus toonitada. Astmeline tulumaks ei ole hirmus tont, mis ühiskonnal ja majandusel jalad alt lööb. Astmeline ja astmeteta tulumaksu mõju majanduskasvule on umbes sama. Astmed on vaid ideoloogia küsimus. Kas jõukamate inimeste panus peaks olema suurem kui seni riigikassasse? Hääletades saab iga inimene ise sellele küsimusele vastata.

Kõige sümpaatsem maksuettepanek on kahtlemata tulumaksuvaba miinimumi kiire tõstmine, nii nagu on seda kampaania algusest peale lubanud IRL ja nagu on nüüd hakanud lubama ka Vabaerakond. See annaks kiiresti ligi 200 000 inimesele pisikese elatustaseme tõusu. Kuna sel viisil inimesele kättejääv raha läheb enamasti tarbimisse, elavdab see ka kogu majandust. Ei maksa peljata erakondi, kes tahavad alampalga kiiret tõusu. Teist teed Eestil ei ole, kui kõige vaesemate elujärge püüda parandada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Loomaarst
9 aastat tagasi

Nõdrameelsed ei tohiks valida!

vihje
9 aastat tagasi

käisin valimas, loodan et ka teised soovivad muudatusi…

Karla
9 aastat tagasi

Palun vähem viha õhutavaid kommentaare ja rohkem sallivust. Läheme kõik valima ja valime oma südametunnistuse järgi, et poleks pärast ütlemist – oleks võinud valida. See on meie oma Eesti Vabariik, mille saatuse ja tuleviku järgnevaks neljaks aastaks määrame ja seda eriti jälgides olukorda meie idanaabri juures peale opositsiooniliidri Nemtsovi jõhkrat mõrva ja ohtlikku määramatust idanaabri poliitikas. Mõelge selle üle kallid kaaskodanikud

xxl
9 aastat tagasi

Hetkel pole oluline mingi ideoloogia valimine vaid küsimus on selles, kes neist suudaks majandusele elu sisse puhuda. Mis vahet seal on kas oled pederast vōi skinhead, kui pole tööd ega raha siis nälgivad mōlemad samamoodi. Kindlasti ei muutu midagi paremaks mingite idiootsete alampalkade ja toetuste tōusu näol, mis ilmselgelt rahastatakse maksude tōusust. Et iga inimese elu parandada peab vähendama käibemaksu ja selle teeb vōimalikuks paar elementaarset muudatust meie riigis – tuleb kaotada välisettevōtete ebavōrdne kohtlemine ja siit väljavoolav kasum maksustada samadel alustel nagu on maksustatud meie oma inimeste ettevōtlusest väljavōetav kasum, samuti tuleks kaotada erakondade arulage rahastamine maksudest – miks… Loe rohkem »

Kana
9 aastat tagasi

320

Toomas
9 aastat tagasi
Reply to  Kana

1,2,3……..321,322

tõde
9 aastat tagasi

mul on täiesti ükskõik sellest kooseluseadusest.Rohkem ohustab peresid töötus ja vaesus mitte aga mingi kooseluseaduse olemasolu või puudumine.Tugev pere on siis, kui on leib laual ja turvatunne.Lihtsalt üks kaart ,mille abil rahvaga manipuleerida.Inimene ei mõtle tasakaalus riigieelarvest või kooseluseadusest kui tal on kõht tühi ja palgapäevani veel mõned päevad….

just
9 aastat tagasi
Reply to  tõde

seda nüüd küll,nõustun.

Jõuluvana
9 aastat tagasi

kas Vabaerakonnas kandideerivad Eestimaa reeturid?
Vastus on JAHH
Mida tehakse reeturitega?
ÜLES PUUA tiblad niisugused!!!

Pärast seda
9 aastat tagasi

Mul on kahju, aga enam ma seda ajalehte ei telli.
Maa kohas on inimesed erinevad, aga meid on vähe ja seega ei tohi kedagi alatult mustata.

kiiks
9 aastat tagasi
Reply to  Pärast seda

Ära kurvasta tehes üht, teeme me ka teist -Sa päästad ühe puu kui mitte rohkem.Iga halb on millekski hea.

TULE TAEVAS APPI!
9 aastat tagasi

Täiesti haige artikkel!
Kas te peate Lääne Elu lugejaid idiootideks, nõrgamõistuslikeks või lollideks?
Palun ärge alahinnake meid. Meil on omal ka mõistus peas.
Ma just valingi selle artikli pärast EKRE

kiiks
9 aastat tagasi

Parem olla tark loll kui loll tark.

miks sa teistest
9 aastat tagasi

klännidest midagi ei räägi? enamus nimesi kordub, kogu suguvõsa võetud tööle kooos vallaslaste ja lellepoegadega