“Maale Elama” mess keskendub sel korral ettevõtlusele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Maale elamaMess “Maale Elama”, mis toimub juba kolmandat aastat, tuleb taas. Igal korral hoogu koguv ning ka sisulise kontseptsiooni osas täienev mess, mille alapealkirjaks on sel korral “Maale ettevõtjaks”, toimub 11. aprillil Tallinnas Kalevi Spordihallis.

Sel aastal korraldasid algatuse eestvedajad kolmes Eesti paigas (Tartus, Paides ja Lihulas) ettevalmistava koolituse, mis suunatud messile minevatele kogukondadele. Nendest kõige arvukama osavõtjate arvuga oli 25. veebruaril Lihula kultuurimajas toimunud koolituspäev, kus osales 34 inimest. Kokku oli esindatud 12 kogukonda, kes pärit erinevatest maakondadest. Läänemaalt olid kohal ja on messile minemas Kodukant Läänemaa, Lääne-Nigula, Nõva ja Lihula esindus. Kuna registreerimine kestab 11. märtsini, võib see nimekiri veel täieneda.

Luua tingimused, et märgataks võimalusi

“Olulisem, kui messil osalejate arv on meie jaoks see, et linlasi maale kutsuvad kogukonnad oleks hästi ette valmistunud – valdaks infot, suhtleks avatult ning aitaks maale kolijatel hästi kogukonda sulanduda”, rõhutab “Maale elama” tiimi eestvedaja Ivika Nõgel.

Vabad elukohad, ettevõtlusvõimalused, tööpakkumised, kool, lasteaed, huviharidus, piirkonna teenused, tooted ja hüved, ajalugu, loodus, kogukonnas toimuvad sündmused – need kõik on olulised valdkonnad, mis “Maale Elama” programmis osaleval kogukonnal vaja kaardistada ning läbi mõelda.

“Programmi oodatud eesmärgi saavutamiseks otsime oma kogukondadesse ennekõike aktiivseid inimesi, kes integreeruksid kohalikesse oludesse, mõistaksid ohte, mis nende valikutest tulenevad, ning on valmis kandma riski ja vastutust. Meie roll peaks olema luua tingimused märkamaks võimalust, mida maaelu oma loodus- ja elukeskkonna, piiratud konkurentsi, vaba ruumi ja tuhande muu komponendi kaudu pakkuda suudab,” kirjeldab algatuse ideed Kodukant Läänemaa juhatuse esimees Rein Kruusmaa.

Kohalik kogukond saab algatusest kasu nii või teisiti

“Maale Elama” algatuses kaasa löömine annab igale vallale ja külale hea põhjuse ning eesmärgistatud tegevuskava, mille abil parandada infovahetust ja luua soodne pinnas ka juba praegu maal elavate inimeste ning nende tegevuse toetamiseks. Seega, olenemata sellest, kas või kui palju uusi elanikke õnnestub kohale meelitada või kui palju tühjalt seisvaid hooneid seeläbi uuele elule aidata, võidab kohalik kogukond sellest algatusest nii või teisiti.

“Meie jaoks on need inimesed, kes siin praegu elavad ja toimetavad, hästi olulised, ja mingil moel on see justkui ka juba olemasolevate elanike hoidmise ja väärtustamise programm, mille tulemusel on uutel tulijatel lihtsam kogukonda sulanduda. Seega, uute elanike kutsumine on loomulikult eesmärk, kuid ennekõike on see meie kogukonna sisene hea tahte ja valmisoleku väljendus, et tulge, te olete siin oodatud ja teretulnud,” kinnitab Lihula vallavanem Varje Ojala Toos.

Kristi Märk, Lihula valla info- ja arenguspetsialist

Maale Elama

  • Kui eelmisel aastal Tartus toimunud messi osales 55 kogukonda ja käis 1500 külastajat, siis sel korral on osalemas ligikaudu 70 kogukonda ning kuna mess toimub pealinnas, prognoositakse umbes 2500 külastajat.
  • Mullu osales Läänemaalt vaid Lääne-Nigula vald.
  • Lisainfo messi kohta.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres
9 aastat tagasi

See, et Misso tol ajal pisut hävis on tõsilugu tõesti, aga sootuks teine teema, sest siis oli ka asja idee absoluutselt teine, et tulge aga tulge meile, anname teile kodud ja töökohad. Sellest ajast alates on too kontseptsioon mehe sammudega edasi arenenud.
Nagu mina aru saan siis praegu pole kohalikel midagi kaotada, ikka ainult võita!

Jõuluvana
9 aastat tagasi

eelmise kampaaniaga maale elama asunutest linnarahavast on kohanenud ainult üksikud tegelikult…
Enamuse perekondade jaoks lõppes see üritus täieliku hävinguga…-rääkige Misso valavanemaga,siis kuulete lugusid…

Lihula valla elanik
9 aastat tagasi

arvab, et kõigepealt peaks vallmaja kogukond head tahet näitama ja end valda mõllima, siis alles meelitustööga tegelema!